IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът удължи срока на намаления ДДС за някои сектори

С приетите промени в Закона за ДДС срокът се удължава с още една година - до 31 декември 2022 г.

11:33 | 23.12.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Народното събрание удължи срока на намаления на 9% ДДС за икономическите сектори, засегнати от пандемията до края на 2022 г. Ставката ще е в този размер за ресторантите, хотелите, книгите, бебешките стоки.

С приетите днес промени в Закона за ДДС срокът се удължава с още една година - до 31 декември 2022 г.

Първоначално от „Има такъв народ“ предлагаха ставката от 9% да остане в сила до края на извънредната епидемична обстановка, която е обявена до 31 март 2022 г. Мнозинството обаче се съгласи с предложението на опозицията да я удължи до края на 2022 г.

Към момента ставката вместо 20% е 9%. Тя важи за издателите на книги и за рестораньорите, но само за храната без алкохолните напитки и беше в сила до края на тази година. 

Освен това народните представители намалиха и ДДС и за храните за бебета, бебешките пелени и хигиенни материали.

По изчисления на Министерството на финансите промените в Закона за ДДС ще струват на бюджета 175 млн. лева за периода от 1 януари до 31 декември 2022 г. Въвеждането на мярката е заложено в приходната част на бюджета.

След продължили около час и половина дебати, и то не по същество, с пълно мнозинство от 214 гласа парламентът прие промяната.

Мярката, заложена в Закона за ДДС, бе въведена за компенсация на засегнатите от COVID-19 сектори, сред които хотелиерският и ресторантьорският бизнес и изтичаше на 31 декември 2021 г.

Промяната в данъчния дакон бе направена едновременно на две четения. Това се наложи заради кратките срокове, в които трябва да влязат промените - 1 януари 2022 г.

От партия "Възраждане" предложиха да се приеме намаление на ДДС за храните от малката потребителска кошница, лекарства и книги.

„Във Великобритания ДДС за лекарствата и книгите е 0%. В Гърция имаме 6% за лекарства и книги, в Румъния – 9%. Трябва да помислим и за финансовото здраве на хората. Ако не можем да дадем парите на хората, които са най-потърпевши от ситуацията в момента, нека поне да не им вземаме пари. Ние от „Възраждане“ ще настояваме на това“, заяви председателят на партията Костадин Костадинов от парламентарната трибуна.

От управляващото мнозинство обаче заявиха, че това са предложения за промяна на данъчните закони в бюджета за следващата година, а не част от обсъжданата законова процедура.

Йордан Цонев от ДПС обяви, че подкрепят внесения проект. „Налага се да удължим срока на действие на тези облекчения. Дали те са достатъчни е друга тема. Нямаме време в момента да променяме дизайна на мерките“, каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:55 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
redcretin
преди 2 години
Държава, в която хранителните магазини плащат висок ДДС , а кръчмите нисък, вече е погребана. Ще отглежда само алкохолици и безделници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още