IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Технологичен милиардер напуска мормоните и прави дарение на ЛГБТ общност

Предприемачът отправи критики и към начина, по който църковната общност обработва даренията

17:02 | 23.12.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Годишна среща на мормоните в Солт Лейк Сити. &nbsp;<em>Снимка: EPA/GEORGE FREY</em></p>

Годишна среща на мормоните в Солт Лейк Сити.  Снимка: EPA/GEORGE FREY

Американският технологичен милиардер Джеф Грийн напусна мормонската религиозна общност с изненадващо сензационно действие. Ръководителят на рекламната компания The Trade Desk обяви, че планира да дари 90% от състоянието си, възлизащо на около 5 млрд. долара, за добри каузи, съобщава вестник Salt Lake Tribune. За начало той ще стартира тази дейност с безвъзмездна помощ в размер на 600 хил. долара за група ЛГБТ активисти (лесбийки, гей, бисексуални и трансджендър хора).

„Въпреки че повечето вярващи са добри хора, които се опитват да постъпват правилно, вярвам, че в момента тази църква активно вреди на света", пише Грийн в публично изявление за напускането си. „Смятам, че църквата е възпрепятствала глобалния напредък в областта на правата на жените, гражданските права и расовото равенство, както и правата на ЛГБТ+“, написа още той.

Предприемачът отправи критики и към начина, по който църковната общност обработва даренията. През последните години инвестиционен портфейл на стойност над 100 млрд. долара стана обект на критики от информатор. Служител обвинява църквата в присвояване на дарения, предназначени за закупуване на акции и облигации.

Консервативни позиции

Грийн заяви, че не е бил активен в мормонската общност повече от десетилетие, но сега е искал да направи напускането си официално. Единадесет членове на семейството му и близък приятел са сторили същото.

В миналото мормонската общност многократно бе критикувана заради консервативните си позиции. Чернокожи мъже например не можеха да станат свещеници до 70-те години на миналия век, а жените все още са изключени от някои висши длъжности.

Мормоните смятат себе си за християнска църква и официално носят името „Църква на Исус Христос на светиите от последните дни“. Освен в Библията обаче те вярват и в Книгата на Мормон, която е написана през XIX век.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
Е те ЛГБТ супер-пупер бескористно се отнасят с даренията - пропаганда на зaдната предавка .. Вече е политкоректен, бизнеса му ще прогресира у англо-сакс пространстворо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 2 години
ясно.. осъзнал се е! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още