IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франсоа Фийон влиза в борда на втора руска компания от петролния бранш

Той не е първият високопоставен европейски политик, който влиза в управлението на руски държавни компании

13:29 | 24.12.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Франсоа Фийон. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Франсоа Фийон. Снимка: Архив Ройтерс

Бившият премиер на Франция Франсоа Фийон вече е част от борда на руския държавен нефтохимически гигант "Сибур", става ясно от публикация на компанията, цитирана от Politico. Европейското издание отбелязва, че това е втората руска компания, в чието управление влиза Фийон, след като лятото беше номиниран за член на "Зарубежнефт".

Франсоа Фийон беше кандидат за президент на Франция през 2017 година. През 2020 година той беше осъден на пет години затвордве от които ефективно, заради злоупотреба с власт и нарушения по време на кандидат президентската си кампания, припомня още Politico.

От 17 декември френският политик е вече и "независим директор" на "Сибур". Държавната компания се управлява от олигарсите Леонид Михелсон и Генадий Тимченко. През 2014 година Тимченко беше директно свързан с Владимир Путин от американското Министерство на финансите.

Сред акционерите на "Сибур" е Кирил Шамалов, бивш зет на руския президент. През 2013 година Шамалов купи 3,8% от компанията за сумата от 100 долара. Оценките тогава бяха, че този дял струва поне 380 млн. долара.

Фийон не е първият бивш европейски политик, който влиза в борд на руски енергиен гигант. През юни бившият австрийски външен министър Карин Кнейсел се присъедини към управлението на "Роснефт", а бившият канцлер на Германия Герхард Шрьодер още през 2017 година стана "независим директор" в петролния гигант.

Предшественикът на Ангела Меркел беше и сред акционерите в Nord Stream AG, която управлява "Северен поток 1".

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:26 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
е , сега и Ангела мое да се включи ...поназнайва и руски ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още