IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ предложи над 1 млрд. долара за проект за чист водород в Небраска

Фондът, насърчаващ зелени проекти, на енергийното министерство е получил 66 заявления за подкрепа на проекти на стойност 53 млрд. долара

14:59 | 24.12.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Администрацията на американския президент Джо Байдън предложи над 1 млрд. долара гарантиран заем за проект за производство на чист водород, съобщи Ройтерс. Предложението е отправено към компанията Monolith в Небраска.

Енергийното министерство ще подкрепи усилията на компанията да намали въглеродния си отпечатък, отказвайки се от петрола. Компанията произвежда каучукови изделия, включително и използвани за производството на автомобилни гуми, както и торове.

Програмата за финансиране на американското ведомство има на разположение 40 млрд. долара ,  които да инвестира в енергийни проекти. Фондът беше създаден през 2005 година, но беше рядко използван по време на управлението на Доналд Тръмп. Едно от изключенията беше отпуснато финансиране за ядрена централа в Джорджия.

Сега обаче по схемата са подадени заявления за 66 заеми и гаранции на проекти на обща стойност 53 млрд. долара.Част от тях са свързани с електрическа мобилност. Всъщност и Tesla е една от компаниите, получила подкрепа от фонда на Министерството на енергетиката в САЩ, допълва още Ройтерс.

От ведомството обясняват, че технологията, която ще развива Monolith ще помогне за изпълнението на екологичните цели, ще насърчи икономическият растеж и ще донесе "чисти" работни места. Според изчисленията поне 1000 души ще бъдат заети при изграждането на новите мощности, а постоянните работни места са 75.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Императорът
преди 2 години
Добре бе, ако е толкова добър, изгоден, печеливш, икономически оправдан тоя проект, що частният бизнес не го финансира, а трябва спящото джо да прави това? Прав е Пи Джей, че най-лесно се харчат парите на другите хора за другите хора !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още