IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Авиокомпании в цял свят отмениха над 4500 полета по празниците

На Бъдни вечер отменените полети в обичайно натоварения ден за авиокомпаниите бяха най-малко 2400

10:56 | 25.12.21 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Eric Lee/Bloomberg</em></p>

Снимка: Eric Lee/Bloomberg

Авиокомпании в цял свят отмениха над 4500 полета в коледния уикенд, след като нарастващата вълна от заразени с COVID-19 заради варианта омикрон създаде по-голяма несигурност и неприятности за пътуващите по празниците, предава Ройтерс.

Авиокомпании отмениха най-малко 2401 полета в петък, който се падна на Бъдни вечер и обичайно е натоварен ден за пътуванията по въздух, сочат данни на сайта за проследяване на полетите FlightAware.com. Още близо 10 хил. полета са заминали със закъснение.

Сайтът показва, че 1779 полета на Коледа са отменени в цял свят наред с още 402, които бяха планирани за неделя.
Пътуванията по въздух в САЩ, към и от страната са съставлявали над една четвърт от всички отменени полети през уикенда, показват данните на FlightAware.

Сред първите американски авиокомпании, които обявиха вълна от отменени полети по празниците бяха United Airlines и Delta Air Lines, които само в петък отмениха общо 280 полета заради недостиг на служители на фона на ръста на заразените с COVID-19.

През последните дни броят на случаите се увеличава в САЩ заради силно заразния вариант омикрон, който беше засечен за първи път през ноември и сега съставлява близо три четвърти от случаите в САЩ и 90% в някои области на страната.

Във Великобритания много индустрии и транспортни мрежи изпитват затруднения заради недостиг на служители, тъй като болните работници трябва да се самоизолират. Един на всеки 20 лондончани е бил с COVID-19 миналата седмица, а броят им може да нарасне до един на всеки десет в началото на идната седмица, показаха данни на британската Национална статистическа служба.

Франция отбеляза нов рекорден брой на заразените в петък с над 94 хил. случая, а броят на настанените в болница заради вируса достигна седеммесечен връх. Това накара правителството да свика специално заседание в понеделник, на което може да бъдат обявени още ограничения.

Въпреки несигурността милиони американци все пак осъществиха плановете си за пътуване във втория помрачен от пандемията сезон на празниците.

Властите обаче планират редица ограничения. Ню Йорк ще намали значително броя на хората, които ще могат да излязат на Таймс скуеър за ежегодното посрещане на Нова година на открито, като той ще бъде ограничен до 15 хил.

Администрацията на президента Джо Байдън ще отмени идната седмица ограниченията за пътуване за осем южноафрикански страни, които бяха наложени заради варианта омикрон, съобщи Белият дом.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 3
bgMan
преди 2 години
Ей на тва му се вика спестени емисий.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Yes!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
"...преди две седмици Борис Джонстън повиши нивото на национална тревога с една степен заради един смъртен случай на Омикрон." ... ми ше повиши , като му вярва дебилизираният народ !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
Ivan N.
преди 2 години
Милиони ваксикнирани и безобиден вариант на коронавируса, но въпреки това икономиката трябва да страда! Това е резултат от всяването на повсеместна паника - процес, за който предимно спомагат политиците и медиите. Нека си припомним как преди две седмици Борис Джонстън повиши нивото на национална тревога с една степен заради един смъртен случай на Омикрон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още