IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай предлага по-строги правила, но не и забрана на листванията в чужбина

IPO-та на китайски компании на всички световни пазари достигат рекордните 100 млрд. долара тази година

14:34 | 25.12.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Китайският регулатор в областта на ценните книжа предложи затягане на правилата за управление на листванията на китайските компании в чужбина, което според него ще подобри надзора и в същото време ще им позволи да продължат да се листват в други страни, предава Ройтерс. Това е поредният от серията регулаторни ходове на Пекин през 2021 г.

Проектоправилата, които се очакваха с голямо нетърпение от инвеститорите и бяха публикувани на сайта на Китайската регулаторна комисия по ценните книжа (CSRC), разширяват надзора на комисията върху офшорните листвания на китайски компании с VIE структура (variable interest entity, дружества с променлив капитал – бел. ред.).

Сред инвеститорите и китайските компании имаше голяма несигурност колко по-затегнати ще бъдат новите правила.

CSRC съобщи, че съществуващите правила за регулиране на листванията в чужбина са остарели и предложените нови правила отразяват желанието на Китай да се отвори още повече и „не целят затягане на политиката“.

Преди това регулаторът проверяваше само инкорпорирани в Китай компании, които предлагаха листване в чужбина като в Хонконг.

Тази година Пекин предприе редица затягания на регулациите при президента Си Дзинпин, включително ограничаване на антиконкурентното поведение и овладяване на дълговете на строителните компании в мащабна кампания, която разтърси местните и глобалните пазари.

VIE структурите се използват предимно от компании, които се листват на фондови борси в чужбина, основно в САЩ, за избягване на китайските правила, ограничаващи чуждестранните инвестиции в чувствителни индустрии като медии и телекомуникации.

Повечето листнати в чужбина китайски технологични компании, включително Alibaba Group Holdings, използват структури, които им дават по-голяма гъвкавост да набират капитал, като в същото време заобикалят надзора и дългия процес по наблюдение на IPO, през който трябва да преминават местните компании.

CSRC съобщи, че предлаганият регулаторен процес трябва да отнема до 20 работни дни, ако няма проблем с подадените документи.

Тя също така ще изисква международни банки, които са гаранти по листвания в чужбина на китайски компании, да се регистрират в комисията.

Влиянието на Didi

IPO-тата в чужбина се превърнаха в алтернативен източник на капитали за китайските компании, а листванията в Ню Йорк са въпрос на чест за много от тях.

Но Пекин затяга надзора върху листванията в чужбина след първичното публично предлагане за 4,4 млрд. долара на гиганта в споделените пътувания Didi Global, а новите предложения не са толкова строги, колкото очакваха мнозина.
Китайските компании са набрали около 12,8 млрд. долара от листвания в САЩ през 2021 г., сочат данни на Refinitiv.

Но IPO-тата спряха след дебюта на Didi в Ню Йорк в началото на юли.

CSRC съобщи, че китайските регулатори уважават избора на компаниите за локация на листванията си и правилата няма да се прилагат със задна дата, допълвайки, че няма да преценява дали компаниите са изпълнили изискванията за локации на листванията в чужбина.

Но китайското правителство може да нареди на компания да се освободи от активи или бизнеси, ако листването ѝ в чужбина застрашава националната сигурност, предвиждат новите предложени правила.

Съобщението беше направено в момент, когато американските пазари бяха затворени заради коледните празници.

При VIE структура китайска компания създава компания в чужбина за листвания извън границите на Китай, която позволява на чуждестранни инвеститори да купуват нейни акции.

Офшорната компания влиза в поредица от договори със собственика на местната китайска компания, която оперира бизнеса в Китай, за да получи 100% икономически интерес в бизнеса, обясниха преди време анализатори.

IPO-тата на китайски компании на всички световни пазари достигат рекордните 100 млрд. долара тази година, сочат данни на Refinitiv.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още