IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кое е основното притеснение на Бил Гейтс за 2022 г.?

До голяма степен милиардерът е оптимист за следващата година

13:04 | 26.12.21 г. 9
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Hollie Adams/Bloomberg</em></p>

Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

До голяма степен Бил Гейтс е оптимист за 2022 г. Но милиардерът и съосновател на Microsoft все пак има няколко притеснения за следващата година, пише CNBC.

В скорошна публикация в блога на Гейтс за края на годината, наречена „Причини за оптимизъм след една трудна година“, той правя множество розови прогнози – от потенциалния край на коронавирусната пандемия до предстоящия възход на метавселената.

Но един конкретен проблем може да забави или да провали голяма част от този напредък: недоверието на хората към правителствата. „Това един от проблемите, за които най-много се тревожа що се отнася до 2022 г.“, пише той.

Гейтс допълва, че публичните институции трябва да бъдат основни играчи в битки като тази са справяне с климатичните промени или предотвратяване на следваща пандемия. Но те не могат да постигнат толкова много, ако хората по принцип отхвърлят напътствията им.

„Ако хората ви не ви вярват, те няма да подкрепят големите нови инициативи“, пише Гейтс. „А когато възникне голяма криза, е по-малко вероятно да следват насоките, необходими за справяне с бурята“.

Това недоверие стана особено очевидно след възникването на пандемията: дезинформацията за Covid се разпространи както в САЩ, така и в останалата част на света, превръщайки се в бариера пред нивата на ваксинация в страната и в крайна сметка забави края на пандемията.

Но изследванията на Pew Research Center от времената преди Covid-19 показват подобни тенденции. От анкета от 2019 г., проведена сред възрастни американци, става ясно, че 75% от респондентите твърдят, че доверието на техните съграждани във федералното правителство намалява.

Други 64% от анкетираните посочват, че доверието на американците един към друг също отслабва. Около четирима на всеки десет респонденти смятат, че недоверието прави по-трудно справянето с проблеми като здравеопазването, имиграцията и насилието с огнестрелни оръжия.

В блога си Гейтс пише, че 24-часовите новинарски цикли, политически мотивираните заглавия и социалните мрежи са изиграли роля в „нарастващото разделение“ и че може да се наложи правителствата да регулират онлайн платформите, за да разсеят ефективно дезинформацията.

Това вече е във фокуса на властите във Вашингтон. През октомври бившият инженер на Facebook Франсис Хаугън свидетелства пред една от комисиите в Сената относно „кризата“ с дезинформацията в компанията – потенциална стъпка към регулация на социалните мрежи.

Времето може да е от съществено значение. Гейтс изрази загриженост, че без бърза намеса, американците могат да се насочат към избора на политици, които публично изразяват или насърчават недоверието. Тогава ефектът на снежната топка може да накара обществото „да стане още по-разочаровано“.

Това е труден за решаване проблем и дори Гейтс казва, че не е сигурен как трябва да се процедира.

„Тук обикновено излагам идеите си за това как да се справим с проблема. Истината е, че нямам отговори“, пише той. „Възнамерявам да продължа да търся и да чета за чужди идеи, особено на млади хора. Надявам се, че поколенията, израснали онлайн, ще имат свежи идеи как да се справят с проблем, който е толкова дълбоко вкоренен в интернет“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 1
scott
преди 2 години
не вервам, че в светъ има дори един, единствен ПСИХИАТЪР, който лекува хора, забавлеващи се с постове в интернет. Щи кажем кво да направиш: доклат до модераторъ, ама секи ден, секи час, че мойто постове те дразнат. Докът не ги изтрие или ме банна. Аз, като един интернетзавалявач - ПРОСТО ОТИВАМ ДА ПИШЕМ ДРУГАДЕ. Е, ВЕРНО, сайтове кат пик и блиц не са ми в таргета, се пак, требва да четем полезни статии качени на сайта преди да решим да коментс у него, че иначе е безмислено. Та така, драги ми психиагропознавач.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 2
michaelis23
преди 2 години
явно се притеснява че не е могъл да изпета достатъчно ора с неговите експерименти иначе кво му е ? Пере си дечица в дупарките, мангизи бол, хои си без маски и за него нема локдауни, житка си со самоледа какъв му е дерта ? Нищо ако не тоя път слеащия ош по голема Корона26 ше измисли и тоя път както ората видеха че тва е цирк и вече не верват, ше събират трупове с чувалите по улиците ам ко да се прай, а останалите с бар код на челото ше са продукти в Билата ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Имам колега психиатър, който ще ти препоръчам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 3
scott
преди 2 години
Били греца,щи кажем ОТГОВОРЪТ на твоя въпрос, *** нема ти се ареса! 100% ГАРАНЦИЯ.СЕ ПАК, ЧЕТИ НОГО ФНИМАТЕЛНО И ТО НЕКОЛКО ПЪТИ:Ако искаш сплотена общност, с доверие и традиционни ценностки - шът даун на интернетя! Той кара секи индивид да се справя сам с9 проблеми като интимнос, войни, управление. Слегаш ена метакаска и си БОГ! Като трепеш зомбита по цел ден или се плякяш с роботи в нета СТАВАШ САМОДОСТАТЪЧЕН ***. РАЗВИВАШ СВРЪХЕГО И НИКАКВО ЖЕЛАНИЕ ЗА СЪТРУДНИЧЕСТВО. Само желание за ДОМИНАЦИЯ. Ше има ред, ама първо ше докажа, че съм начело като избием несъгласните с вируспропаганда.Индивида ТРАБВА ВСЕКИ ДЕН, ВСЕКИ ЧАС ДА СИ ДОКАЗВА, ЧЕ Е ЗАВИСИМ ОТ ОКОЛНИТЕ. За набавяне на храна, топлина и удоволствия. Кат го инсталираш пред комп и си казва: самодостатъчнос и крайно его са моята съдба. Кофти пич, лубимата ти играчка дава нежалан от теб резултат? ПУСНИ МОРТАВИРУС. Поне ше се позабавлеваш да избиеш унтерменшъните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 4
ing5rov
преди 2 години
"филантропът" има проблем с кредита на доверие ... : ))) ... що ли ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 2
drakkar
преди 2 години
На Били основните притеснения са свързани със съпругата на Епстейн, че нещо е почнала да пее напоследък
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
Бил Гейтс като не е сигурен какво трябва да се предприеме, бих го посъветвал да долети до София и да се консултира с таксиметровите шофьори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
Бил Гейтс има притеснения - не умряха достатъчно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още