IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия планира преговори за сигурността със САЩ преди срещата с НАТО

Ще проведем основният кръг преговори със САЩ, който ще се проведе незабавно след края на новогодишните празници, каза Сергей Лавров

18:25 | 27.12.21 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	Сергей Лавров. <em>Снимка:&nbsp;Christopher Goodney/Bloomberg</em></p>

Сергей Лавров. Снимка: Christopher Goodney/Bloomberg

Русия ще започне първо преговори със САЩ във връзка с исканията си за гаранции за прекратяване на източното разширение на НАТО преди предложената среща на 12 януари между Москва и военния алианс. Това съобщи руският министър на външните работи Сергей лавров, цитиран от Bloomberg

„Ще проведем основният кръг преговори със САЩ, който ще се проведе незабавно след края на новогодишните празници“, каза Лавров в интервю. Заради празничните дни първият работен ден от новата година в Русия е на 10 януари.

Руският първи дипломат посочи още, че страната му не е дала на САЩ никакви ултиматуми, но също така няма да приеме „безкрайни“ преговори по исканията за гаранции, че алиансът няма да се разширява на изток и ще се върне към позиционирането си от 1997 г.

Отделно съветникът на германския канцлер Олаф Шолц – Йенс Пльотнер, ще се срещне със заместник-началника на президентската администрация Дмитрий Козак също преди планираната среща НАТО-Русия. Говорителят на германското правителство Волфганг Бюхнер каза пред репортери в понеделник, че двата вече са разговаряли по телефона.

Миналата седмица руският президент Владимир Путин определи като положителен отговорът на Вашингтон на руските предложения по време на годишната си пресконференция в края на годината. В неделя той посочи още, че ще действа на база съветите на военните експерти при предприемане на евентуални действия, ако преговорите със САЩ и НАТО пропаднат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:43 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
учи руски , дупедавец ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 3
korn
преди 2 години
Много сме уплашени всички в България и НАТО какво ще направи Русия. Направо не знам, бате кво да правя, къде да се крием.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 4
zelka007
преди 2 години
всички в теб са се вторачили и тръпнат в очакване ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
elinelinov
преди 2 години
Не лошо " цивилизованите колонизатори " ( особено НАТО легалната престъпна организация) да се запаси с пампеси защото ако преговорите се провалят ще последват асиметрични военни действия от Руска страна а последствията са непредсказуеми.Вярвам,че ще имат предвид моят съвет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още