IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НПО-то на Майка Тереза получи забрана за чуждестранни дарения

Причината е разминаване с местното законодателство, но не става ясно в какво се състои то

19:15 | 27.12.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Индийското правителство забрани на „Мисионерите на милосърдието“ – католическата религиозна организация, основана от Майка Тереза, да получава достъп до чуждестранни дарения. Причината е, че структурата не отговаря на изискванията на местното законодателство, съобщиха от федералното министерство на вътрешните работи на Индия, цитирани от Bloomberg.

Благотворителната организация, основана от носителката на Нобелова награда за мир за 1950 г., е със седалище в Колката и работи с най-бедните и онеправдани в Индия.

Молбата на организацията за подновяване на лиценза за получаване на чуждестранни средства в рамките на регулаторния закон за чуждестранните дарения „бе отказана на 25 декември 2021 г., тъй като не са изпълнени съответните условия за допустимост“, става ясно в изявление от понеделник. Оттам посочват още, че засега няма подадена нова заявка от „Мисионери на милосърдието“.

Организацията потвърди в изявление, че молбата за подновяване на лиценза не е била одобрена и е поискала от своите центрове да не оперират с чуждестранни средства, докато въпросът не бъде изяснен.

От вътрешното министерство не уточняват кои изисквания точно не спазва организацията.

Това не е първият път, когато благотворителна организация или правозащитна група губи лиценз за получаване на средства от чуждестранни донори в Индия. Откакто дойде на власт през 2014 г., правителството на индийския премиер Нарендра Моди наложи подобни ограничения на стотици неправителствени организации. Миналата година Amnesty International трябваше да спре индийските си операции, след като обвини правителството в „постоянен тормоз“, включващ също и замразяване на банкови сметки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
на пословично търпеливите индуси явно им е писнало от благотворителност ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още