IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

К. Стаменов: Индустрията се справя с високите цени на тока като затваря заводи

Компенсацията, която правителството реши да върне на предприятията за декември, е изключително ниска, твърди експертът

17:10 | 28.12.21 г. 1
К. Стаменов: Индустрията се справя с високите цени на тока като затваря заводи

Много заводи в България от стъкларската, химическата, металургичната промишленост, които са базови консуматори, са спрели производството си заради високата цена на електроенергията за празниците и ще преценяват дали да отворят отново след Нова година. Това е довело до спад в цените, но те са все още на много високи нива от около 400 лв./Mwh, които вече са започнали да се пренасят в повече сектори от икономиката. Това заяви пред Bloomberg TV Bulgaria Константин Стаменов, председател на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори.

"Всички сме много притеснени, защото не можем да съществуваме при тези ценови нива. Компенсацията, която правителството реши да върне на предприятията за декември, е изключително ниска - това ни поставя в ужасна ситуация, защото ние имаме поръчки, но не можем да ги изпълняваме при тези цени“, каза гостът. 

Макар да има спекулации с цените на тока, големият проблем дойде с това, че много фирми и консуматори в Европа не бяха поръчали достатъчно количества природен газ и хранилищата не бяха запълнени на 100% в началото на сезона, посочи още Стаменов. Според него руският енергиен гигант "Газпром" подава количествата, които са заявени, а не количествата, които са нужни.

Високите цени на природния газ са водещи за високите цени на електроенергията, смята Стаменов, и даде за пример котировките от 200 евро/Mwh преди празниците. "Миналата зима в България цените бяха от порядъка на 30 лв/Mwh, сега е 102 лв./Mwh", каза гостът.

От асоциацията настояват за бързо изплащане на компенсациите от правителството

Целия разговор може да гледате във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:53 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
К. Стаменов: Индустрията се справя с високите цени на тока като затваря заводи >> Така става, като не се затварят министри с канадските им ******.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още