IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иран и САЩ възобновяват преговорите за ядреното споразумение

Разговорите са фокусирани върху първоначалната сделка и премахването на санкциите срещу Иран въпреки оскъдния напредък в овладяването на ядрената дейност на страната

18:40 | 28.12.21 г.
<p>
	Иранският лидер<em>&nbsp;</em>Ебрахим Раиси.&nbsp;<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Иранският лидер Ебрахим Раиси. Снимка: Bloomberg L.P.

Непреките преговори между Иран и САЩ за подновяване на ядреното споразумение от 2015 г. бяха подновени с Техеран в понеделник (27 декември). Преговорите са фокусирани върху първоначалната сделка и премахването на санкциите срещу Иран въпреки оскъдния напредък в овладяването на ядрената дейност на страната, пише Ройтерс.

Седмият кръг от преговори, първият при новия върховен лидер на Иран Ебрахим Раиси, приключи преди 10 дни след добавяне на някои нови искания от страна на ислямската страна към работния документ. Западните сили заявиха, че напредъкът е твърде бавен и на преговарящите остават „седмици, а не месеци“, преди сделката от 2015 г. да стане безсмислена. 

Бившият американски президент Доналд Тръмп извади Вашингтон от сделката през 2018 г., като наложи отново санкции срещу Иран, като Техеран по-късно наруши много от ядрените ограничения на сделката.

„Ако работим усилено през следващите дни и седмици, трябва да имаме положителен резултат… Ще бъде много трудно. Трябва да се вземат трудни политически решения както в Техеран, така и във Вашингтон“, заяви по време на пресконференция координаторът на преговорите, пратеникът на Европейския съюз (ЕС) Енрике Мора.

Той говори малко след като срещата на останалите страни по сделката – Иран, Русия, Китай, Франция, Великобритания, Германия и Европейския съюз – официално започна в понеделник вечер.

„Всички делегации са на мнение, че тези преговори трябва да бъдат завършени в относително разумен период от време. Отново не бих поставял ограничения, но говорим за седмици, а не за месеци“, споделя Мора.

Иран отказва да се срещне директно с американски представители, което означава, че други страни трябва да са медиатори. САЩ многократно изразяваха разочарование от този формат, заявявайки, че така се забавя процесът, а западни представили все още подозират, че Иран просто търси време.

„Най-важният въпрос за нас е да достигнем до точка, при която, първо, иранският петрол може да се продава лесно и безпрепятствено“, посочват иранските медии, цитирайки външния министър Хосеин Амирабдолахян.

Мора обаче изтъква, че ще бъдат обсъдени както премахването на санкциите, така и ядрените ограничения на Иран.

Техеран настоява, че всички санкции на САЩ трябва да бъдат премахнати, преди да бъдат предприети стъпки по ядрения въпрос, докато западните преговарящи твърдят, че ядрените и санкционните стъпки трябва да бъдат балансирани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още