IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тихомир Тошев: Ипотечните кредити отбелязват абсолютен рекорд за 2021 г.

Завършваме годината с лихви от порядъка 2.3% - 2.8%, което пак е рекордно ниско за пазара, изтъква управителят на "Кредит център"

21:30 | 28.12.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Angelov Velko/Bloomberg News</em></p>

Снимка: Angelov Velko/Bloomberg News

Ипотечните кредити отбелязват ръст от почти 17% въпреки коронавируса и несигурността около него. Средният размер на кредитите също се е увеличил до 120 хил. лв., а в София - над 160 000 лв., тъй като се търсят по-големи апартаменти и къщи около големите градове. Има ръстове и при потребителските и фирмените кредити, и кредитните карти, а лихвите са се запазили на рекордни ниски нива. Това заяви Тихомир Тошев, управител на "Кредит център", в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването "В развитие".

"През 2021 г. има абсолютен рекорд от създаването на ипотечен пазар в България. Най-вероятно ще завършим с раздадени около 5 млрд. лв. ипотечни кредити, но има ръстове и при потребителските и фирмените кредити, и кредитните карти... Завършваме годината с лихви от порядъка 2.3% - 2.8%, което пак е рекордно ниско за пазара, голяма активност и голям ръст на кредитирането“, изтъква Тошев.

Според него голяма част от фирмите не са били толкова лошо засегнати от пандемията тази година и са инвестирали в нови сгради, подобряване на производствените мощности, услугите и софтуера си. Има ръст и при потребителското кредитиране - за инвестиции в ремонти, закупуване на автомобили - като лихвите в този сегмент отново са на рекордно ниски нива от между 4.5% и 6.5%, допълва експертът.

В коментар дали има балон при жилищното кредитиране, Тошев заяви, че ръстът от 10% - 15% през последните години е "на ръба на здравословното", но все още не може да се говори за балон. Има и ръст при цените на имотите, най-вече заради голямото търсене, ограниченото предлагане и поскъпването на строителните материали.

Ако ръстът продължи и през следващите години, ще трябва да внимаваме, защото доходите на населението не нарастват със същото темпо, предупреждава Тошев. "Очаквам през следващата година да видим по-малък ръст на цените на имотите“, допълва той.

Според него няма притеснения в сектора от обявеното увеличение на 1.5% на антицикличния капиталов буфер от Българска народна банка. То ще влезе в сила от 2023 г. и се обявява с година по-рано, за да могат институциите да се подготвят. Нивото на лошите кредити се запази в абсолютно нормални граници въпреки мораториума по кредитите и кризата от коронавируса, каза Тошев и добави, че и рисковата група кредитополучатели остава сравнително ниска на 7%-8%.

По думите му банките не са внедрили големи промени при условията по кредитиране през последната година, а по-ниските лихви са резултат на натрупаната ликвидност.

"Лихвените нива през 2022 г. ще останат изключителни ниски в България - те са по-ниски от повечето съседни държави и много близко до средно европейските. Очаквам да се задържат между 2.3% и 2.8% при ипотеките, и 4.5% и 6.5% при потребителските кредити", каза Тошев. Действията на големите централни банки за повишаване на лихвите ще се отрази и на страната, но това ще бъде много плавно и без резки скокове, добавя той.

В коментар за т. нар. бързи кредити, Тошев заяви, че сегментът се е променил през последните две години заради намаленото търсене на малки кредити до 200 лв. - 400 лв.

"Почти всички сега предлагат по-големи суми и по-големи срокове за изплащане", коментира той и предупреди, че тези кредитни инструменти са най-скъпите на пазара и потребителите е по-добре да се обърнат към банка, ако търсят по-голям кредит, заради неимоверно по-малките лихви.

Какво още се случи на кредитния пазар в България през 2021 г. може да разберете във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 2 години
На хора като Тихомир Тошев и Кредит Център не бива да се дава трибуна ,защото това са хора които имат пряк интерес да има растеж на кредитите и за тях коментарите от сорта че балона на пазара на жилища е факт,ще бъдат отричани до последно.Нека обобщим че Тихомир Тошев,компанията му Кредит Център,Имотека,Бългериън пропъртис ,Адрес,всички строителни предприемачи,брокери и агенции работят изключително здраво за вдигане на цените на жилищата и надуването на балона заедно с банките.Тяхното мнение е изцяло спекулативно и не бива да бъде разпространявано от която и да е уважаваща себе си медия в България.Това са търговци ,участващи на имотния пазар,и имащи силен интерес от спекулативното поскъпване на жилищата до когато това е възможно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още