IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испанската централна банка: Имотите са леко надценени

През третото тримесечие цените на жилищата в Испания нараснаха с 4,2%

10:03 | 29.12.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Paul Hanna/Bloomberg</em></p>

Снимка: Paul Hanna/Bloomberg

Имотният сектор в Испания е леко надценен след ръстовете на цените в последно време, но остава далеч от нивата преди спукването на имотния балон преди 15 години, който тласна банковата система към криза, съобщи високопоставен представител на Испанската централна банка, цитиран от Ройтерс.

След като понесоха удар от ограничителните мерки, въведени през март 2020 г. за борба с пандемията от COVID-19, цените на имотите в Испания започнаха да се възстановяват и продажбите на жилища също нараснаха.

По-рано този месец Националният статистически институт на Испания съобщи, че индексът на цените на имотите е нараснал с 4,2% през третото тримесечие, което е най-големият ръст от същото тримесечие на 2019 г. след повишението с 3,3% през второто тримесечие.

„В момента имаме леко надценяване, то е малко и със сигурност далеч от нивата, които имахме преди световната финансова криза“, коментира Анхел Естрада, ръководител на отдела за финансова стабилност на централната банка.

Сривът на имотния сектор през 2008 г. остави милиони испанци без работа, наложи спасителна програма за банките на стойност 41 млрд. евро през 2012 г. и доближи Испания до необходимостта от спасителна програма за цялата икономика.

Според Естрада засега положението не изисква смекчаващи мерки, въпреки че банката „остава много бдителна. Той допълни, че други европейски страни са в различно положение.

През ноември Бундесбанк предупреди, че имотният пазар в Германия може да е надценен с 30%.

Миналата седмица Испанската централна банка одобри разширяване на макропруденциалния инструментариум.

Тя въведе секторен компонент на контрацикличния капиталов буфер, лимити за концентрация в конкретни сектори и лимити и условия за отпускане на заеми и други трансакции.

Буферите целят да смекчат или предотвратят циклични рискове, породени от прекомерния растеж на агрегираните кредити, като изискват от банките да трупат резерви във времена на силен растеж, които да могат да използват в случай на забавяне.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:15 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още