IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Б. Николов: Предколедното сурвакане от телекомите им нанесе големи щети

Няма механизми, с които потребителите да бъдат защитени, когато в договорите има клаузи в защита срещу загуби, посочи директорът на Асоциация "Активни потребители"

15:19 | 29.12.21 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Б. Николов: Предколедното сурвакане от телекомите им нанесе големи щети

Телекомите могат да обжалват пред съда решението на министъра на икономиката Корнелия Нинова, която спря поскъпването на услугите. Това съобщи пред Bulgaria ON AIR изпълнителният директор на Асоциация "Активни потребители" Богомил Николов.

"В желанието си да използват натрупаната инфлация от 2020 г. операторите бързаха да активират клаузата точно преди празниците. Това от маркетингова гледна точка е голяма глупост. Щетата, която си нанесоха с предколедното сурвакане, е голяма", подчерта той по повод заявеното намерение на големите мобилни оператора да увеличат тарифите си след Нова година.

Браншът определи това като "непазарна намеса на държавата".

"Когато има дългосрочни отношения, може съответният доставчик да изпита затруднения и да задейства клаузата, за да избегне загуби и да фалира. Тези точки в договорите досега не са били използвани. Трите оператора са решили да ги активират. Големият въпрос, който трябва да се разследва, е дали има картел, а това се доказва най-трудно", заяви Николов.

Според него няма механизми, с които потребителите да бъдат защитени, когато в договорите има такива клаузи. "Но можем да си ги спестим, ако има по-голяма конкуренция“, коментира изпълнителният директор на Асоциация "Активни потребители".

По думите му България е една от малкото страни в ЕС, в които няма виртуален мобилен оператор.

„По статут и регламент ние с вас можем да направим такъв, стига един от съществуващите оператори да ни даде достъп до мрежата си и да имаме разрешение от Комисията за регулиране на съобщенията. Това обаче не се случва. Никой от операторите не допуска конкуренция. Затова трябва да се промени законът. След като се създаде регламент, собствениците на мрежите ще са длъжни да допускат всички търговци, така както е с електропреносната мрежа", категоричен е Богомил Николов.

Той е на мнение, че при четвърти и пети мобилен оператор по-трудно ще се взимат съгласувани действия, като увеличаването на тарифите.

"Конкуренцията винаги е най-доброто лекарство, това дава повече избор на потребителите. Практиката го доказва, особено в интернет", добави изпълнителният директор на Асоциация "Активни потребители".

Той коментира и правата на хората за връщането на коледни подаръци.

Николов отбеляза, че най-много оплаквания в Асоциацията постъпват в седмицата след Коледа. А най-голям проблем в България се оказва връщането на продукти и упражняването на правото на рекламация.

"При онлайн покупки много потребители научават, че търговецът не си е публикувал адреса. Също така клиентите получават отказ за връщане заради нарушена опаковка. Това обаче не е вярно. Това право  е дадено на потребителя, за да може да изпробва стоката. Затова, когато се купува от разстояние, клиентът има право да върне стоката в 14 дневен срок", припомни Николов.

Той подчерта, че стоката не трябва да бъде използвана, а само тествана, така както би се пробвала в магазин.

Изпълнителният директор на Асоциация „Активни потребители“ коментира и закъсняването на доставките, с което се сблъскват потребителите. По думите му често коледни подаръци се получават след празниците.

"Такива сигнали започнаха да пристигат при нас миналата година. Търговците и куриерските фирми нямат капацитет да поемат наплива. Ако поръчвате онлайн, правете го навреме, нямаме предвидена по закон глоба за забавена поръчка", съветва Николов.

Ще има ли по-високи цени в таксите на мобилните оператори? Как да върнем нежеланите подаръци?

Гледайте целия разговор във видео материала на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 2 години
Тия от активни потребители са истински идддиоти ! Тоя пак е ял от лютеницата с дрога! хахахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още