IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция - неочакваният пристан за американските инвестиции в Европа

Доскоро Атина беше много предпазлива в отношенията си със САЩ, но нещата бавно се променят, отбелязва WSJ

09:15 | 04.01.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Гърция се оказва една от сериозните дестинации на американските инвестиции в Европа - компании от различни сектори, като например отбрана, енергетика и информационни технологии, решават да развиват присъствието си на Стария континент, базирайки се в южната ни съседка, пише The Wall Street Journal.

Microsoft, Pfizer, Tesla и Amazon разкриват мощности или планират инвестиции, а големи енергийни компании започнаха да насочват танкери с втечнен газ към терминала край Атина. Софтуерният гигант инвестира повече от 100 млн. долара в изграждането на три центъра за съхранение на данни, а Pfizer планира в лаборатории в Солун.

Бизнесът се оплаква от бюрокрация и регулаторни ограничения, но засега не се отказва. Компании като Cisco, Amazon и други технологични гиганти също анализират възможности за инвестиции. Те може да са минимална част от гръцката икономика, но представляват сериозна крачка за американските инвестиции в страната.

"Те няма да променят гръцката икономика за една нощ, но полагат основата", коментира президентът на Американско-гръцката търговска камара в Атина Николаос Бакацелос.

Междувременно и отношенията на САЩ с Турция се обтегнаха и така Гърция се превърна в нов център на Пентагона за военните му действия на Балканите и в Черноморския регион. През октомври Атина и Вашингтон съобщиха за дългосрочно споразумение в областта на отбраната.

Топлите връзки между двете страни отстрани изглеждат малко странни - те започнаха още преди пет години по време на управлението на крайната левица ("Сириза") и продължават и днес по време на управлението на център-дясното правителство на "Неа демократия". Атина получава благосклонно отношение от администрацията на Джо Байдън, а преди това и на Доналд Тръмп и на Барак Обама.

Сегашният премиер Кириакос Мицотакис, завършил в Харвард, подкрепя позицията на САЩ спрямо Русия, въпреки дългогодишните отношения между Атина и Москва. Тази позиция обаче прави Гърция по-малко привлекателна за китайските инвестиции.

В отговор и Конгресът на САЩ одобри преди празниците законодателство, което дава зелена светлина за американска подкрепа за модернизацията на гръцката армия и за ролята на Гърция за стабилността в Средиземно море. "Партньорството на Гърция и САЩ никога не е било толкова силно, толкова важно и релевантно", коментира гръцкият премиер Мицотакис пред WSJ.

Гръцката икономика се съживява бавно от пандемията от коронавируса, тъй като страната разчита много на туризма, отбелязва още американското издание.

Доскоро Гърция беше предпазлива в отношенията си със САЩ заради подкрепата на Вашингтон за военния преврат през 1967 година, както и заради липсата на реакция към турските провокации към Гърция. Но отношенията започнаха да се промянат в мандата на Барак Обама, след като Белият дом положи огромни усилия да запази страната в еврозоната и имаше активна роля в преговорите на Атина с кредиторите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
Гърция - неочакваният пристан за американските инвестиции в Европа >> Глупости. Някакви измамни индикатори. Нищо съществено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още