IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow записа шеста поредна положителна сесия

Акциите на Biogen поскъпнаха с около 9%, след като стана ясно, че Samsung преговаря с биотехнологичния разработчик за неговото придобиване

23:08 | 29.12.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Бенчмаркът на сините чипове на Нюйоркската фондова борса Dow завърши шеста поредна сесия на зелена територия, докато S&P 500 се насочва към годишен ръст от над 27%, съобщава CNBC.

Пазарът е обхванат от т.нар. „рали на Дядо Коледа“, което продължава до края на годината и се изразява с известна доза празничен оптимизъм.

Индексът Dow Jones Industrial Average напредна с 0,25% до 36 489,16 пункта.

Широкият измерител S&P 500 записа ръст от 0,14 на сто до 4793,13 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite отчете спад от 0,10% до 15 766,22 пункта.

Във фокуса на инвеститорите попадна новината за президента на САЩ Джо Байдън, който обмисля да назначи икономиста Сара Блум Раскин за член на Федералния резерв. Лиза Кук от Michigan State University и Филип Джеферсън от Davidson College също се обсъждат за местата, които скоро ще се освободят във Фед. Засега няма коментари от канцеларията на президента или от посочените лица. Раскин е била член на управителния съвет на Фед от 2010 до 2014 г. Тя се е отличавала с фокуса си върху въпроси като защитата на потребителите. Кук е работила по въпроси, свързани с етническото неравенство.

По отношение на коронавируса от Световната здравна организация (СЗО) призоваваха страните да намерят баланс между грижата за здравето на хората и икономиката.

На пресконференция директорът на програмата за извънредни ситуации в СЗО Майкъл Райън призова правителствата да намалят периода на изолация за безсимптомните пациенти с положителен Covid тест. Часове преди изказването му някои държави вече предприеха подобни стъпки.

щатски щатски

Към момента Dow отчита годишен ръст от над 19%, докато повишението за S&P 500 надхвърля 27 на сто.

„Изглежда, че ралито насочва S&P 500 към исторически рекорд с наближаването на края на годината“, коментира Скот Рен, старши пазарен стратег в Wells Fargo Investment Institute.

Акциите на Biogen поскъпнаха с около 9%, с което компанията оглави S&P 500 след новината, че биотехнологичният разработчик преговаря със Samsung, която планира неговото придобиване. Сделката може да надхвърли 40 млрд. долара, според медийните публикации.

Книжата на Nike, Walgreens и Home Depot също поскъпнаха с над процент, като компаниите се озоваха сред първите места в Dow.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа нарасна съответно до 1,551% и 1,963 на сто.

Доларовият индекс, измерващ силата на американските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, отчете спад от 0,28% до 95,93 пункта.

При петролната търговия цената на сорт Брент се повиши с 29 цента, или с 0,37%, до 79,23 долара за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI поскъпнаха с 0,76 на сто до 78,56 долара.

Цената на златото се понижи с 0,9% до 1794,70 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още