IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla представи липсващи документи за процеса на одобрение на германския завод

Междувременно министър-председателят на Бранденбург Дитмар Войдке призовава за търпение

10:17 | 30.12.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/CLEMENS BILAN</em></p>

Снимка: EPA/CLEMENS BILAN

Изчистена е важна пречка за вземането на решение за пускането в експлоатация на първия европейски завод на американския производител на електрически автомобили Tesla в Грюнхайде край Берлин. Според правителството на провинция Бранденбург Tesla е представила документите, които все още липсваха за процедурата по одобрение.

„В края на 50-ата календарна седмица (13-19 декември) бяха получени оставащите документи и информация, които са предпоставка за вземане на решение по заявлението на Tesla", заяви говорител на Министерството на околната среда пред DPA. Тези документи ще бъдат разгледани от провинциалната служба по околна среда, както и от други институции. „Поради това не може да се посочи дата за решението“, посочи той.

Междувременно министър-председателят на Бранденбург Дитмар Войдке призовава за търпение. „Оптимист съм, но не трябва да се препъваме и на последните метри", каза той. „Важното сега е да продължим да правим всичко възможно с необходимото търпение, за да гарантираме, че процедурите по одобрение продължават да протичат гладко от техническа гледна точка. Ние сме зависими от това, но преди всичко самата Tesla, в края на краищата да има сигурно от правна гледна точка разрешение“, добави Войдке.

Според него би било безполезно, ако в крайна сметка одобрението не бъде потвърдено частично или изцяло в съда. Досега Tesla е показала „огромна скорост", която предизвиква всички страни по процеса. „Преди две години на мястото, където сега се строи завод за автомобили и акумулатори, имаше по-малки борови дървета“, казва още Войдке.

Местният министър-председател настоява за по-бързи одобрения. „Спешно се нуждаем от ускоряване на процедурите за одобрение по начина, по който те съществуваха в източните германски провинции преди 30 години", каза Войдке. „За тази цел трябва значително да се ограничат продължителността на процедурите в органите и броят на съдебните инстанции, на които може да се обжалват проектите“, допълва той.

Войдке предупреди: „Ако сега приемем подхода „бизнес както обикновено" към разширяването на възобновяемите енергийни източници, изграждането на преносни мрежи и разширяването на железопътните връзки, няма да успеем да осигурим неутралност по отношение на климата и просперитет“. В коалиционното споразумение социалдемократите, Зелените и Либералната партия се споразумяха за по-голяма бързина на процедурите за планиране и одобрение.

Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск се надяваше първите автомобили да слязат от поточните линии в Грюнхайде най-късно до декември 2021 г. Там вече се произвеждат превозни средства, но чрез вътрешни тестове. Според Tesla началото на масовото производство е планирано за 2022 г. Досега компанията изгражда фабриката си чрез няколко предварителни одобрения.

Природозащитниците пък се опасяват от негативни последици за околната среда и питейната вода. Tesla отхвърля тези опасения. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
redcretin
преди 2 години
т.е. понеже не може да се строи незаконно или как?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
ivan4o555
преди 2 години
Германия е срам за свободната пазарна икономика!С различни хватки пречат на Тесла да започне работа.По този начин обслужват интересите на немските производители на автомобили, но и това няма да им помогне, достатъчно е Тесла да купи един от четворката и останалите ще фалират и ще се молят и тях да купят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още