IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производствената инфлация в България се ускори до рекорд за всички времена

Скъпият ток вдига производствените цени с 31% през ноември, отчете НСИ

14:36 | 30.12.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив, Getty</em></p>

Снимка: Архив, Getty

По-високата цена на тока продължава да вдига производствените цени в България и през ноември. Цените на производител се повишиха с 31% на годишна база през ноември 2021 г., след като през предходния месец бяха нараснали с 24,1%. Това е ново рекордно увеличение на цените на производител, откакто през 2001 г. започва да се води тази статистика. Само за месец поскъпването е с 8,4%, става ясно от данни на Националния статистически институт (НСИ) за миналия месец.

Тези данни потвърждават прогнозите за ускоряваща се инфлация през следващите месеци.

Общ индекс на цените на производител в промишлеността

НСИ регистрира най-голямо нарастване на цените през ноември в сравнение с година по-рано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - със 70,5%, в преработващата промишленост - с 19,4%, и в добивната промишленост - с 12,5%.

В преработващата промишленост значителен ръст е отчетен при: производството на основни метали - с 50,9%, производството на химични продукти - с 31,5%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 22,1%, производството на изделия от каучук и пластмаси - със 17,2%.

Общият индекс на цените на производител през миналия месец се увеличава с 5,8% спрямо октомври. Повишение е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 16,3%, в преработващата промишленост - с 1,8%, и в добивната промишленост - с 1%.

По-високи цени на производител в преработващата промишленост се наблюдават при: производството на химични продукти - с 6,3%, производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 3,4%, печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители - с 2,6%. Намаление на цените се отчита при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 2,6%, и при производството на машини и оборудване с общо и специално предназначение - с 0,1%.

Индекси на цените на производител на вътрешния пазар

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през ноември на месечна база отбеляза повишение при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 16,5%,  в преработващата промишленост - с 2,7%, и в добивната промишленост - с 0,8%.

По-голямо увеличение на цените на производител в преработващата промишленост се наблюдава при: производството на химични продукти - с 9,6%, производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 5,3%, производството на основни метали - с 4,3%. Намаление е отчетено при производството на машини и оборудване, с общо и специално предназначение - с 0,4%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през ноември нараства с 35,4% в сравнение със същия месец на миналата година. Ръст на цените е регистриран при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 66,9%,  в преработващата промишленост - със 17,5%, и в добивната промишленост - със 17,4%.

Спрямо ноември 2020 г. съществен ръст на цените в преработващата промишленост се наблюдава при: производството на химични продукти - с 54,1%, производството на основни метали - с 49,7%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 26,8%, производството на изделия от каучук и пластмаси - с 13,5%, производството на електрически съоръжения - с 13,4%.

Индекси на цените на производител на международния пазар

Индексът на цените на производител на международния пазар през ноември нараства с 1,6% спрямо октомври, а спрямо година по-рано НСИ регистрира ръст от 24%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
Императорът
преди 2 години
Ооооо, със сигурност ще нарасне стабилно - нали то се изчислява именно на базата на тия цени? А аз питам - кога виновните за енергийната криза, която е на път да прерасне в катастрофа, ще бъдат турени на подсъдимата скамейка? Визирам кунева-пръмова и най-вече картофоглавият !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Gocho
преди 2 години
А БВП с колко нараста я кажете ,е хеее достигна незнайни висоти Вие за инфлация сте се закахърили
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още