IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Консултантът на Тръмп Тийл дава работа на бившия австрийски канцлер Курц

35-годишният австриец ще стане глобален стратег в инвестиционния фонд Thiel Capital на Питър Тийл в Силициевата долина

17:26 | 30.12.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg LP</p>

Снимка: Bloomberg LP

Бившият австрийски канцлер Себастиан Курц очевидно ще заеме ръководен пост в САЩ. 35-годишният австриец ще стане глобален стратег в инвестиционния фонд Thiel Capital, съобщават австрийските медии Kronen Zeitung и Heute. И двете медии се позовават на потвърждение на информацията си от самия Курц.

Инвестиционният фонд на американския милиардер от германски произход Питър Тийл е базиран в Силициевата долина в Калифорния, където са разположени множество големи компании в областта на високите технологии, информационните технологии и интернет. Тийл е един от съоснователите на доставчика на платежни услуги PayPal и е един от първите инвеститори във Facebook. В публичното пространство той се позиционира и политически - като републиканец и един от първите поддръжници на бившия президент Доналд Тръмп. Той е и консултант на бившия президент по технолигичните теми. 

С това поне засега приключват спекулациите за бъдещето на бившия австрийски канцлер. Още преди няколко дни се появиха съобщения за преместването му в САЩ; като възможен нов работодател се споменаваше спорната компания за анализ на данни Palantir, чийто съосновател е Тийл. От Palantir обаче веднага отрекоха това.

 

Курц подаде оставка като канцлер през октомври след обвинения в корупция. Твърди се, че той и някои от най-близките му политически съратници са поръчали „разкрасени“ проучвания с помощта на парите на данъкоплатците, за да му проправят пътя към канцлерския пост. Курц отрича всички обвинения.

Бившият канцлер първоначално остана лидер на консервативната Австрийска народна партия (ÖVP) и ръководител на парламентарната група, но след това в началото на декември внезапно обяви, че се оттегля от всички постове. Преди това той и приятелката му станаха и родители. Раждането на сина му е променило гледната му точка, каза самият той и изключи възможността да се върне в политиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
redcretin
преди 2 години
Нормална кариера за корумпе, хванато навреме :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още