IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Мексико пуска дигитална валута до 2024 г.

Планът предвижда създаването на валута, която може да бъде използвана дори от гражданите без банкова сметка

11:19 | 31.12.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Сградата на Централната банка на Мексико. <em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Сградата на Централната банка на Мексико. Снимка: Bloomberg LP

Централната банка на Мексико ще има своя собствена дигитална валута в обращение до 2024 г. като част от усилията да стимулира финансовия сектор.

Институцията информира, че „до 2024 г. ще има собствена цифрова валута в обращение, като се има предвид, че тези нови технологии и следващо поколение платежна инфраструктура са изключително важни“, се казва в публикация в Twitter на федералното правителство, цитирана от Bloomberg.

Централните банки по света напредват все повече в разработването на свои собствени дигитални валути, алтернативни на криптовалутите. В Мексико финансовите регулатори забраняват на банките да работят с токени.

Съобщението на федералното правителство потвърждава думите на отиващия си управител на мексиканската централна банка Алехандро Диас де Леон, който по-рано този месец каза, че ръководството обмисля издаване на дигитална валута.

Банксико, както е известна институцията, представи план за създаване на платформа за дигитална валута, базирана на аспекти от системата за международни плащания SPEI, в доклад от 17 декември. В него обаче не бе зададена изрична дата за пускане на валутата.

Според доклада планът предвижда създаването на валута, която може да бъде използвана дори от гражданите без банкова сметка.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Gocho
преди 2 години
Това е много важна и любопитна новина
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още