IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕРП-тата и ЕСО ще получат компенсация от 235 млн. лева заради скъпия ток

Компенсацията трябва да получи одобрението на Европейската комисия

12:41 | 31.12.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Мрежовите оператори - електроразпределителните дружества и Електроенергийния системен оператор (ЕСО), също ще получат подкрепа от правителството заради високата цена на електроенергията на свободния пазар, съобщават от Министерството на енергетиката.

Дружествата ще получат 235 млн. лева за направените разходи през октомври и ноември, но помощта трябва да получи одобрението на Европейската комисия по правилата за държавната помощ в общността. Реално с решението си Министерският съвет надгражда схемата на служебния кабинет, по силата на която бизнесът получи 110 лева за потребен мегаватчас електроенергия.

Но дружествата ще получат компенсации и през първото тримесечие на 2022 година в размер на 120 млн. лева.

Цената на услугите на мрежовите оператори се определя от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) в началото на регулаторния период (1 юли). По закон обаче те купуват електроенергията, нужна им за покриване на технологичните разходи от свободния пазар. Заради високите цени  на електроенергията в последните месеци дружествата се оплакаха, че са натрупали загуби от 250 млн. лева и са изправени пред ликвидна криза.

С компенсацията от правителството ще бъде намален финансовият дефицит и дружествата ще бъдат стабилизирани до следващото ценово решение на енергийния регулатор, посочват от Министерството на енергетиката. Реално загубите на ЕРП-тата и ЕСО бяха едно от основанията КЕВР да предложи увеличение на цената на тока в рамките на около 11% от 1 януари 2022 година. Новият парламент обаче гласува мораториум върху цената на електроенергията до края на март.

Програмата "спестява" по около 4,50 лева за мегаватчас средно за присъединените към преносната мрежа и около 20 лева за мегаватчас средно за присъединените към разпределителни мрежи, изчисляват още от енергийното ведомство. Това има пряко положително влияние върху всички потребители в страната – битови и небитови.

По време на последното си редовно заседание за 2021 година правителството одобри 860 млн. лева за компенсация за скъпата електроенергия до края на март 2022 година. От енергийното министерство изчисляват, че бизнесът в страната ще получи 250 млн. лева за декември и още около 670 млн. лева в първите три месеца на годината. Според разчетите на ведомството компаниите ще получат 130 лева за потребен мегаватчас електроенергия през декември, като ефектът ще се подсили допълнително и от компенсацията за мрежовите услуги.

От началото на 2022 година компенации ще получат и потребителите на природен газ на регулирания пазар, сред които са и топлофикационните дружества. Финансовият ресурс за първото тримесечие е в размер на 200 млн. лева.

Така стойността на предвидените компенсации може да надхвърли 1,5 млрд. лева, които ще дойдат от държавния бюджет, дивиденти от енергийните дружества и продажбата на квоти на въглеродни емисии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
redcretin
преди 2 години
Чудесно правителство! 1. мораториум 2. компенсации 3. плаща данъкоплатеца...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още