IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Красимир Петров: Икономиката ще се забавя, инфлацията ще се ускорява

Не препоръчвам купуване на жилища и имоти, защото са неколкократно надценени, коментира икономистът

18:58 | 31.12.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Изпращаме година на стагфлация – икономика в застой и обостряща се инфлация. Догодина ни очаква все същото, но в по-лоша форма. Икономиката ще се забавя още повече, а инфлацията ще се ускорява. Това прогнозира пред БНР проф. Красимир Петров, преподавал икономика и финанси в САЩ, Ирландия, Саудитска Арабия, Тайван, Тайланд, Бахрейн, Камбоджа, България. Икономистът има докторска степен от Охайо.

Според него инфлацията се дължи в глобален мащаб на разрастващото се печатане на пари и на увеличаващия се кредит с почти безконтролно кредитиране.

„Паричното предлагане изпреварва многократно ръста на икономиката – ако тя расте с 3-5%, кредитът и напечатаните пари се увеличават с 20-25% и разликата води до инфлация. Решението е монетарно и кредитно затягане на коланите“, посочи икономистът.

Проф. Петров отбеляза и другата причина за инфлацията са държавните дългове и кредити. „Те нарастват, свързани са с държавните дефицити – държавата харчи повече отколкото получава и допълнителната  разлика държавата финансира чрез кредита, а той се финансира чрез печатане на пари. Така се осъществява монетаризация на дълга, което допълнително влошава лошата инфлационна ситуация“, коментира икономистът. 

Той подчерта, че в момента в България, Европа и САЩ и на глобално ниво се води изключително агресивна проинфлационна политика под формата на увеличаващи се държавни дефицити и под формата на агресивно банково кредитиране, което води единствено до влошаване и утежняване на инфлацията. 

„Трябва да се затегнат коланите и в двете посоки, но няма политическа воля нито в България, нито в Германия, в Европа и в света, затова ще очакваме влошаване от инфлационна гледна точка", смята професорът.

   

По думите му "в икономиката не искаме да се подложим на диета, да няма популизъм, да не даваме пари за щяло и нещяло" и в това е проблемът.

"И бизнесът, и семейството трябва да минимизират и ликвидират всички видове кредити, да изградят 6-9 месеца спестявания. Трябват реални активи – потребителски – да се купят вещи, апартаменти, злато. Аз не препоръчвам купуване на жилища и имоти, както и земя, защото са неколкократно надценени", коментира икономистът.

Той очаква, че в момента, в който банковият кредит за жилищни имоти „секне“ балонът ще се спука.

Проф. Петров напомни, че банките дават все по-малко бизнес заеми и това влошава икономиката.

Той е на мнение, че с Covid мерките няма как да очакваме растеж на икономиката.

„Имаме конфликт между здравните и икономическите мерки. Този проблем трябва да се реши на макроикономическо и политическо равнище. Икономиката трябва да се разхлаби", съветва икономистът и препоръча да се премахнат рестрикциите за туризма, за да се превърне България от „Ковид гето“ в "Мека за туризма".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
novata_ikonomika
преди 2 години
Колко е намалял предприемаческия дух...и остава пасивното ипотечно кредитиране. Все по малко фирми и фирмени кредити. Освен чудовищни "еднорози" без никакъв смислен продукт зад тях. Малкия предприемач го няма
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още