IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Токът в Литва поскъпва от днес с 10%

В същото време природният газ поскъпва с около една трета

11:41 | 01.01.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Столицата на страната Вилнюс. <em>Снимка: EPA/Valdemar Doveiko POLAND OUT</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Столицата на страната Вилнюс. Снимка: EPA/Valdemar Doveiko POLAND OUT

 

Електроенергията за потребителите в Литва поскъпна с 10%, а природният газ поскъпна с около една трета. От 1 януари в страната влязоха в сила нови цени, въведени от държавния съвет по енергийно регулиране, предава БГНЕС.

Новата цена на електроенергията ще засегне около 1 милион битови потребители. Регулаторът отбеляза, че промяната на тарифата е свързано преди всичко с факта, че през последните месеци на 2021 г. цената на електроенергията, която Литва купува на регионалния пазар, е поскъпнала с над 28%. Най-популярният план за електропотребления – тарифа за една часова зона, нараства от 15,2 евроцента на 16,7 евроцента за киловат.

Покачването на цената на природния газ беше причинено от колебания в посока на значително увеличение на европейските енергийни борси заради повишеното търсене на този енергоносител в контекста на икономическото възстановяване след стагнацията, причинена от пандемията на коронавирус и незапълнените газови хранилища на фона на настъпващата зима. За населението газът, в зависимост от използваното количество, е поскъпнал с 27-37%, или средно с 29,8%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
valentino29
преди 2 години
Да им е честито на пуделите,същото или по лошо чака и нас.Сприятели като нашите ,врагове не ни трябват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още