IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия не е увеличила добивите на петрол през декември

Москва получи по-голяма квота в рамките на споразумението на ОПЕК+, но не я е изпълнила

13:04 | 02.01.22 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg Creative Photos</em></p>

Снимка: Bloomberg Creative Photos

Русия не е успяла да увеличи добива на петрол миналия месец въпреки щедрото увеличаване на квотата в споразумението си с ОПЕК+, което показва, че страната е ангажирала целия си наличен производствен капацитет.

След два дни ОПЕК+ ще проведе среща, за да се обмисли политиката за производството пред лицето на бързо разпространяващия се омикрон вариант на коронавируса, пише Bloomberg.

Липсата на растеж в Русия подчертава границите на опита на групата да увеличи предлагането, ако търсенето продължи да се възстановява. Саудитска Арабия, Ирак и ОАЕ могат да увеличат производството, но страни като Ангола, Нигерия и Кувейт имат затруднения да изпълнят квотите си.

Руските компании са изпомпали 46,11 млн. т суров петрол и кондензат миналия месец, според предварителни данни от отдела CDU-TEK на Министерството на енергетиката на Русия. Това се равнява на 10,903 млн. барела на ден, като количеството не се променя в сравнение с ноември.

Трудно е да се оцени съответствието на Русия със сделката на ОПЕК+, тъй като данните на CDU-TEK не предоставят разбивка между суров петрол и кондензат. Ако добивът на кондензат е същият като през ноември – около 930 хил. барела на ден, то дневното производство само на суров петрол е около 9,973 млн. барела, или 37 хил. барела под квотата за декември.

Доскоро Русия увеличаваше производството чрез възстановяване на операциите на кладенци, които бяха затворени през пролетта на 2020 г. заради срива на търсенето в началото на пандемията. Сега всяко по-нататъшно нарастване на добива ще идва най-вече от нови кладенци, казват служители на Лукойл PJSC и Gazprom Neft PJSC.

ОПЕК+ ще се срещне на 4 януари, за да обсъди плановете за производството на петрол през февруари, тъй като остава несигурността относно въздействието на омикрон варианта на коронавируса върху потреблението на енергия.

„Ще наблюдаваме ситуацията и ще видим как се държи пазарът“, казва руският вицепремиер Александър Новак в интервю за RBC на 29 декември в отговор на въпрос дали разпространението на омикрон може да забави увеличаването на производството на ОПЕК+.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 2 години
Гочо, ти да не ме бъркаш с Бойчо Попов, та се опитваш да ми пробуташ кьорфишеци? Забележи че експортът е намалял с 2.2 процента : " За 2021 год добыча нефти с газовым конденсатом в стране составила 524,05 млн тонн (+2,2% к предыдущему с поправкой на високосный год).Экспорт нефтяного сырья в страны дальнего зарубежья в прошлом году снизился на 2,2%. Он составил 214,4 млн тонн."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 2
Gocho
преди 2 години
Стояне понеже добива е скъп за това имат експортно мито та да стане още по скъп По данни на министерството им за външна търговия , 2021 имат нарастване на износа на петрол с 43 % сравнение с 2020
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 2 години
Гочо, не е хубаво без да си прочел една статия за петролната индустрия на русия, да правиш заключения. Може, но изпадаш в неловк ситуация. Не само че не увеличи добив през декември, но за цялата година той спадна с 2,2%. Това че преди да поиска определяне на квоти от ОПЕК+ бе надула балон от над 11 млн барела дневно, за да може когато всички режат да вземе по-голяма квота, си е чисто изхвърляне. Добивът на петрол в русия е скъп и за някои хаходища нерентабилен. Държавата иззема сумата, която компаниите получават над 42.40$ за барел. Експлоатират се залежи с 90% вода, които за да излезат на миннимална печалба, се освобождават от данъци. Русия няма нови големи находища за нефт, които да са удобни за експлоатация. Има такива в крайният север, но не може да извозва с танкери през зимата суровината и такива в арктическия шелф, който познай Гочо.......... няма технологии и санкциите наистина ги спират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
Браво.Чутовен подвиг.Ай ся да почерпи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
Gocho
преди 2 години
е каква граница бе ,те нали нямат въобще техническа възможност Санкциите им я отнеха Не беше ли така
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Русия не е увеличила добивите на петрол през декември >> А длъжна ли е?! И на кого е длъжна?! Да си гледат другите зелената зелева енергетика и да не рипат като пуле пред майка си. Не е политкоректно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 5
zelka007
преди 2 години
най-вероятно рассияните са на границата на техническите си възможности ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още