IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газпром" е увеличил износа си за Европа, Турция и Китай през 2021 г.

Най-голям ръст в доставките има за водещите клиенти от Европа - Германия, Турция и Италия, посочва компанията

17:33 | 02.01.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

„Газпром“ е увеличил износа за основните си купувачи в Европа, както и за Турция и Китай, през миналата година. Потоците обаче са останали под нивата отпреди пандемията заради ограничените доставки за Европейския съюз (ЕС) като цяло в последните месеци, предава Bloomberg, като се позовава на изявление на компанията.

Руският газов гигант е доставил 185,1 млрд. куб. м на клиенти извън бившия Съветски съюз, посочва главният изпълнителен директор Алексей Милер. Това е с 3,2% над нивата от 2020 г., но по-малко в сравнение с 2018 и 2019 г., когато са доставени по около 200 млрд. куб. м.

Ежедневният износ през декември, когато започва сезонът на пиковото търсене, е средно 439 млн. куб. м - най-ниското ниво за този месец от 2014 г., според изчисленията на Bloomberg.

Износът на „Газпром“ се наблюдава внимателно, тъй като ограничените доставки в Европа доведоха до рекорден ръст на цените. С настъпването на зимата регионът остава с опасно ниски запаси, а руската компания изпраща само толкова газ на клиенти от ЕС, колкото е задължена по дългосрочни договори, и от месеци не е предлагала спот товари.

Не е ясно защо „Газпром“ не предлага спот газ на Европа. Европейски служители казват, че това е инструмент за натиск, за да се ускори одобрението за спорния газопровод „Северен поток 2“.

„Газпром“ не разбива данните за износа по държави, което затруднява оценката на потоците за 2021 г. към отделните пазари. Милер казва, че най-голям ръст в доставките има за водещите клиенти от Европа - Германия, Турция и Италия. Потоците към Китай надвишават договорните задължения на Газпром през 2021 г., според Алексей Милер.

Добивът на газ на "Газпром" за 2021 г. достига 514,8 млрд. куб. м., най-голям от 2008 г. Дневният добив през декември е средно 1,523 млрд. куб. м - най-високият за този месец от 2013 г.

Тъй като износът за повечето страни от ЕС е ограничен през декември, по-голямата част от допълнителния газ остава в Русия. Тъй като температурите се понижават, доставките за местни клиенти в края на декември нарастват до 1,656 млрд. куб. м. дневно, показват данните на „Газпром“.

За да отговори на търсенето, компанията заяви, че изтеглянията от местни подземни хранилища са достигнали петгодишен връх. Русия може да си позволи да черпи рекордни количества от своите запаси, тъй като „Газпром“ напълни местните обекти с рекордни количества газ още до ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:43 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 2 години
*** олигархов и топ-менеджеров поднимает за "достояние России" свои бокалы, а я уже не удивляюсь ценам на газ - хоть в чм-то мы становимся похожи на Европу
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още