IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla записва рекордни доставки въпреки пазарните предизвикателства

Компанията на Илон Мъск успя да преодолее недостига на чипове

09:51 | 03.01.22 г. 10
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Luke Sharrett/Bloomberg</em></p>

Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg

Американският производител на електромобили Tesla отчете рекордни тримесечни доставки, които надминаха очакванията на Wall Street. Компанията успя да преодолее глобалния недостиг на чипове през периода и увеличи производството си в Китай, предава Ройтерс.

Това е шестото поредно тримесечие, в което най-високо оцененият автомобилен производител в света публикува рекордни резултати.

Водената от милиардера Илон Мъск Tesla е доставила 308 600 превозни средства през четвъртото тримесечие, което е значително над очакваните от анализаторите 263 026.

Доставките за периода октомври-декември са нараснали с около 70% спрямо година по-рано и са с около 30% по-високи спрямо рекордните през предходното тримесечие.

„Чудесна работа от екипа на Tesla по света!“, написа Мъск в Twitter.

Компанията му за електромобили увеличи производството в Китай, въпреки че конкуренцията нарасна, а регулаторният натиск се засили след оплаквания на потребителите относно безопасността на продуктите.

Tesla доставя произведени в Китай модели в Европа и някои азиатски страни.

Автомобилният производител е увеличил доставките си с 87 на сто спрямо година по-рано до 936 172 превозни средства за 2021 г.

През октомври Мъск каза, че Tesla ще може да запази годишен темп на растеж от над 50% за „доста време“.

Нови заводи

Джийн Мюнстър, управляващ партньор в компанията за рисков капитал Loup Group, твърди, че търсенето на продуктите на Tesla е огромно, а автомобилният производител върши страхотна работа, за да отговори на това.

По думите му доставките на Tesla ще нараснат до 1,3 млн. превозни средства тази година, въпреки предизвикателствата в производството в новите заводи и проблемите с веригите на доставките.

През октомври главният финансов директор на Tesla Закари Къркхорн каза, че е трудно да прогнозира колко бързо компанията ще успее да увеличи производството в новите заводи в Тексас и Берлин, които ще ползват нови технологии и екипи.

Отново през октомври Tesla заяви, че целта ѝ е да направи първите си коли в двата завода до края на 2021 г., но не е ясно дали е успяла да го стори. Компанията не е отговорила на запитването на Ройтерс за коментар по въпроса. Заводът в Берлин първоначално трябваше да започне производство през миналото лято.

В доклад, публикуван в петък, Deutsche Bank посочи, че очаква Tesla да произведе близо 1,5 млн. превозни средства през тази гоина, въпреки че недостигът на чипове продължава да носи риск за производството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

10
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 2 години
значи как за тия нема криза с чипсове... да ви *** в измислените картело автопроизводители...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Пич ,колко мислиш в себестойността на една кола е стойността на суровините в нея?Дори и да си прав,което е твърде съмнително, едва ли това би повлияло с повече от няколко процента в крайната цена...Електроенергията в САЩ е далеч от нивата на цените в Европа, а съм готов да се обзаложа,че скоро и в Европа ще започне да се нормализира.Никви тежки дни,догодина няма да се учудя ако Тесла се окаже втора по печалба автокомпания в света след Тойота.Да, стойността на Тесла и продължава да е нереална, но както казваше един голям спец, пазарът може да остане нерационален по-дълго,отколкото вие може да останете платежоспособен...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Досега никой, заложил срещу Мъск, не е видял хаир....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 0
Стоян Петров
преди 2 години
Другитте автомобилостроители не ползват ли същите(или подобни) суровини? Доколкото усещам скокът на цената на тока се спихва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 0
Стоян Петров
преди 2 години
Доколкото си спомням, само за Лада не съм чувал да има сервизна акция. По едно време събираха и поршета, колкото и малко да са.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 0
Werter
преди 2 години
Има скептици, които упорстват по отношение на Тесла вече павече от 7-8 години и всяка година резултатите разбиват и смелите очаквания. За 22-ра година очаквам поне 1.6 милиона автомобила.Съжалявам, че не инвестирах по-рано, но миналата година попълних добре. Поради силното търсене колите на Тесла едва ли се застояват по 1-2 месеца при дилърите като колите на традиционните производители. Всъщност Тесла иманаличност от автомобили в размер на производство за 4 дни. Освен това Тесла на няколко пъти вдигна цените си за да балансира търсенето и предлаганета и нетния им марж е над 30%. А традиционните производители май не могат да излязат на печалба от продажбата на EV
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 4
Императорът
преди 2 години
Това са коли, поръчани ПРЕДИ скокът на електроенергията, произведени на базата на суровини, закупени преди скокът в цените на суровините. Тепърва идват тежките дни за.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
evlogi
преди 2 години
Немските коли освен че напоследък са доста големи буклуци, ами вече и грам вяра не можеш да имаш на производителите им.И нищо чудно, всички са под контрола на профсъюзите, особено Фолксваген...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
zelka007
преди 2 години
хех ... много си зъл , пък годината таман е започнала ... :))) ... сервизната акция е за недобре фиксирана задна камера на единият модел , и за подмяна на фиксиращият механизъм на предният капак на другият модел , който е можело да доведе до отваряне в движение ... все неща от първостепенна важност , и м/у другото които не са довели до инциденти ... друго си е BMW със сервизна акция на 1,8млн дизела за подмяна на EGR-а щото се палят кат бенгалски огньове ... и се правиха на ударени 7 ( СЕДЕМ ) години , че това е несъществуващ проблем ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
redcretin
преди 2 години
Сервизна акция за 500 хил след рекордни продажби от ... 500 хил.На просто език - продава пълен брак :) Не е изненада, след като е произведен в Китай + лъжите за автопилота вече с години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още