IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За първи път в корпоративната история оценката на Apple надхвърли 3 трлн. долара

Книжата на компанията поскъпнаха с 34% през 2021 г.

22:03 | 03.01.22 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg

Apple достигна за кратко пазарна капитализация от 3 трлн. долара по време на търговията в понеделник, но скоро след това оценката ѝ спадна под този праг. Компанията премина бариерата, когато цената на акциите ѝ достигна 182,86 долара, предава CNBC.

Този крайъгълен камък е по-скоро символичен, но показва, че инвеститорите остават оптимистични за книжата на Apple и възможностите ѝ за растеж. Книжата на компанията поскъпнаха с над 2,5% по време на търговията в понеделник до над 182 долара за акция, след като за кратко преминаха прага от 3 трлн. долара.

При пазарна оценка от 3 трлн. долара Apple утрои стойността си през последните четири години. А анализаторите виждат още много възможности за растеж. apple apple

Компанията отчете годишен ръст във всичките си категории продукти при обявяването на резултатите си за четвъртото тримесечие, а приходите ѝ са нараснали с 29% на годишна база. Макар че iPhone остава най-големият ѝ двигател на растежа, бизнесът с услуги на Apple е нараснал с 25,6% на годишна база и е донесъл приходи за над 18 млрд. долара през тримесечието.

През декември, например, Кейти Хъбърти от Morgan Stanley повиши целевата цена на акциите на Apple от 164 на 200 долара и запази рейтинга им „купувай“ с аргумента, че новите продукти като очилата за виртуална и добавена реалност все още не са отразени напълно в цената на акциите.

Хъбърти каза още, че очаква приходите от App Store на Apple да изпреварят прогнозите на Morgan Stanley за тримесечието и Apple да достави 83 млн. броя по време на тримесечието до декември, с три милиона повече от очакваното.

Apple продаде 27 млн. броя от най-новия си модел AirPod по време на празниците, стимулирайки ръст от 20% на годишна база на бизнеса ѝ с преносими устройства през тримесечието, казва анализаторът Мин-Чи Кво от компанията TFI Asset Management Limited.

Инвеститорите се насочиха към Apple и като убежище по време на пазарната несигурност през последно време благодарение на силния ѝ счетоводен баланс и огромен паричен поток, който компанията използва, за да инвестира в нови продукти, обратно изкупуване на акции и връщане на капитал на акционерите чрез дивиденти.

Apple стана първата публично търгувана американска компания, която достигна пазарна капитализация от 1 трлн. долара на 2 август 2018 г. Тя достигна оценка от 2 трлн. долара малко над две години по-късно, на 19 август 2020 г.

Конкурентите на Apple не са много по-далеч. Microsoft е оценявана на 2,5 трлн. долара, Amazon има пазарна капитализация от 1,75 трлн. долара, а пазарната оценка на Google е малко под 2 трлн. долара.

Книжата на Apple поскъпнаха с 34% през 2021 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
И това ще гръмне. До няколко години!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 2 години
Умножим на 72 рубля, этих денег у всей России нет, им и газ с нефтью не нужен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още