IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българи и румънци живеят най-кратко в Европейския съюз

Нездравословните навици допринасят за почти половината от всички смъртни случаи в двете страни

10:59 | 04.01.22 г. 6
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Краят на 2021 г. донесе лоши новини както за България, така и за Румъния, след като последният Здравен доклад на Европейската комисия постави двете страни на последните места по обща продължителност на живота на гражданите им, пише EUObserver.

Докладът показва, че заради Covid-19 българи и румънци сега умират дори по-млади от преди. Продължителността на живота в България и Румъния е спаднала съответно с 1,5 и 1,4 години през 2020 г. заради пандемията с Covid-19 – двойно повече от средните 0,7 години на европейско ниво.

Европейските страни с най-висока продължителност на живота са Норвегия (83,3 години), Исландия (83,1 години) и Ирландия (82,8 години), а Румъния (74,2 години) и България (73,6 години) са на последните места.

1 1

Средна продължителност на живота в ЕС

В България, подобно на Румъния, „пандемията от Covid-19 временно обърна години напредък в продължителността на живота, която вече бе най-ниската в ЕС през 2019 г. Въпреки подобренията в здравната система през последното десетилетие влиянието на трайно високорисковите фактори, високите нерегламентирани плащания и прекомерно фокусираната в болниците грижа продължава да възпрепятства работата на системата“, се казва в доклада.

Продължителността на живота в Румъния и България се увеличи съответно с 4 и 2 години през периода 2000-2019 г., но все още остава под средното за ЕС съответно с 6 и 8 години.

В Румъния жените средно живеят 8 години по-дълго от мъжете (78,4 години спрямо 70,5), което е една от най-големите разлики по продължителност на живота между половете в ЕС.

Основна причина, която скъсява живота на много българи и румънци, е болната система на здравеопазване.

Разходите на глава на населението за превенция в двете страни са най-ниските в ЕС, се казва в документа. Здравната система е с недостатъчно финансови ресурси и се представя слабо.

Въпреки увеличаването на бюджетите напоследък здравното финансиране за първична медицинска грижа е най-ниското сред страните от ЕС. Слабото представяне на първичната здравна грижа и превенцията може да обяснят високите нива на смъртност в Румъния и България както по предотвратими, така и по лечими причини.

Според доклада в България „оценките показват, че до една трета от всички пациенти заобикалят лекарите от първичната медицинска помощ, отивайки директно в болничните спешни отделения“.

Най-ниските разходи на глава на населението

Здравеопазването в двете страни през последните години неизменно се класира на последните места в индекса за потребителско здраве Euro Health Consumer в ЕС. Румъния (661 евро на жител) и България (626 евро на жител) харчат по-малко за медицинската си система от всяка друга страна от ЕС, показват данни на Евростат, и са доста назад спрямо лидери като Люксембург, Швеция и Дания, които заделят по над 5500 евро на жител всяка година.

Друг проблем, идентифициран в доклада, е липсата на медицински персонал.

За Румъния „миграцията на медицински персонал допринесе за недостига на здравни работници в страната, а броят на лекарите и медицинските сестри на глава на населението е доста под средното за ЕС. Това се отразява негативно върху достъпа до медицинска грижа и увеличава времето за изчакване“.

В България „няколко фактора допринасят за недостига на медицински сестри, включително ниският брой на завършили медицински сестри, липсата на обучени сестри заради емиграцията, застаряващата работна сила (средната възраст на медицинските сестри е над 50 години) и недоволството от заплатите и условията на работа“.

Това е проблем, с който бившите комунистически страни в ЕС се борят от десетилетия. Множество лекари и медицински сестри напуснаха, за да работят в други страни членки, за да потърсят по-добро заплащане и по-добри условия на работа, бягайки от липсата на инвестиции в медицинската система, широкоразпространената корупция и политически назначените мениджъри на болниците.

Освен лошото състояние на здравна система докладът на ЕК показва, че нездравословните навици допринасят за почти половината от всички смъртни случаи в България и Румъния.

„Румъния отчита по-висока употреба на алкохол и по-нездравословни диети от средното за ЕС“, се казва в доклада.

Сърдечно-съдовите болести са водеща причина за смъртността в страната, а ракът на белия дроб е водеща причина за смъртността от рак.

България получава същата мрачна оценка.

„Пушенето, нездравословните диети, употребата на алкохол и ниската физическа активност са причина за почти половината от смъртните случаи в България. Нивата на пушене сред пълнолетните и юношите са най-високите в ЕС“.

 

 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 8 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Сега по същество, къс е живота, защото: масово се пуши и пие, не се спортува, не се ходи на лекар профилактично, а дори и да се види проблем, пак не се ходи до последно, лоша грижа за зъбите, яде се мазньочи, тлъстотии и гадости, затлъстяване, негативизъм (стрес), липса на хигиена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Другарко дежурна оплювачка, айде сега обяснете защо в любимата ви расия мужиците не стигат и до 60 години средно и кой е виновен, че живеят много по-малко от нас?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 4
serafima
преди 2 години
Смъртността в България е МНОГО висока и НАЙ-висока след това в ЕС от много години. В началото нашите демографи я отбелязваха и поставяха като проблем, но политиците бяха ангажирани в себе си, пък и толкова си могат. Сега се съчета с ковида, а пък и стана много фрапантна - нашата смъртност е най-висока в целия свят, над 16 на хиляда (заедно с други две държави от Африка, които живеят при войни и епидемии). СЕГА ЛИ СЕ СЪБУДИХА ПОЛИТИЦИТЕ? НИМА НЕ РАЗБИРАТ, че това говори за плачевно здравеопазване у нас, за което се дават МНОГО ГРЕШНИ пари. Иначе се кичат с длъжности. Спомнете си за далавери симеонов, който отговаряше като вице-премиер за демографските въпроси при боко. Моля, ако някой има инфо за добри ефекти от неговата дейност (ако е имало такава), ще си върна думите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 1
rainmaker
преди 2 години
Българина има ниска физическа актовност, храни се нездравословно, умира млад но за сметка на това се страхува че ваксините че ще му скъсят живота...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
mrynmryn
преди 2 години
Когато аз бях ученик (силно вероятно нещата да са се променили от тогава), нямаше никакви часове за вредата от пушене, пиене, ядене на поразия. Редовно виждам хора, които след работа, минават и си взимат готова храна, вместо да наготвят нещо у дома. Примерно в 90% от заведенията, картофеното пюре е просто прах и вода, няма повече от 1 картоф вътре (някои се правят, че има, като оставят един, който не е добре намачкан, стар трик).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
0pk
преди 2 години
Еми значи ли това, че извън ЕС същите живеят по-дълго? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още