IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След увеличението в края на 2021 г. над 50% от пенсионерите са с минимална пенсия

Минималната работна заплата трябва да бъде обвързана със средното възнаграждение в страната, смята социалният министър

11:16 | 04.01.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Над 50% от пенсионерите или повече от един милион души са на минимална пенсия след увеличението на пенсиите в края на годината. Това каза по БНТ министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков.

От 25 декември 2021 г. всички пенсии се изчисляват по нов начин като коефициентът на тежест на всяка осигурителна година се вдига от 1,2 на 1,35. Социалната пенсия става 170 лв., а минималната се повишава от 300лв. на 370 лв.

Средното увеличение на пенсиите от 25 декември е 12,5% или около 65 лв. на човек.

Социалният министър уточни, че за всеки пенсионер увеличението е различно в зависимост от осигурителния му статус. Целта е хората да не получават по-малко средства, отколкото получаваха с Covid добавката от 120 лв. през изминалата година.

"Изчисленията ни са такива, че да няма нито един пенсионер, който да получава по-ниска пенсия от това, което е получил през декември. Ако идентифицираме проблем при някоя от групите, която да е ощетена, ще коригираме този проблем", каза социалният министър.

До юли е осигурена и Covid добавка по 60 лв. След това трябва да се търси решение как парите на възрастните да не намалеят със спирането на добавката, посочи социалният министър. Според него добавката заради коронавируса не е трябвало да се вкарва в пенсионната система, защото тези добавки нямат нищо общо с нея. 

На никой пенсионер, особено на тези с ниски пенсии, 75 лева не са излишни, коментира Гьоков за стимула от 75 лева за ваксиниран пенсионер, който бе въведен от правителството. Министърът на труда очаква така да се повиши ваксинационното покритие сред възрастните хора, които са и най-рискова група. Такива стимули е имало и в други държави, когато ваксинацията е била слаба. 

Георги Гьоков потвърди, че ще настоява за отпадането на тавана на пенсиите или поне за драстичното му повишение. Това обаче няма как да се случи тази година, поясни той.

След последното повишение на пенсиите около 34 хил. души биха получавали над тавана на пенсиите, ако такъв липсваше, и за тях това не е справедливо, изтъкна социалният министър. Той ще настоява таванът на пенсиите да се вдига заедно с максималния осигурителен доход.

Минималната работна заплата също ще се повиши с приемането на новия бюджет. Все още обаче не е ясно с колко. Според Гьоков минималната работна заплата трябва да бъде обвързана със средното възнаграждение в страната. Той напомни, че до половин година се очаква да е готова нова директива на Европейския съюз, която да уеднакви механизма за определяне на минималната работна заплата.

Всичко е въпрос на политически решения, категоричен бе социалният министър. Според него е нужен анализ на пенсионната система, така че тя да гарантира справедливи пенсии.

С изготвянето на бюджета за тази година социалният министър ще настоява майчинството за втората година от отглеждането на детето да се изравни с минималната работна заплата, без да е формално обвързано с нея.

Георги Гьоков изрази надежда, че бюджетът за тази година ще бъде приет окончателно до края на февруари.

Социалният министър посочи още, че в момента безработицата е на рекордно ниско ниво от 4,6%. В секторите, засегнати пряко от Covid кризата обаче, тя е много висока, като в някои сфери достига до 30%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
redcretin
преди 2 години
Какъв срам! Мислете му, вие сте бъдещите пенсионери - на минимума...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още