IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има ли опасност Азербайджан да скъса договора с "Булгаргаз"?

Течът на информация може да накара Азербайджан да прекрати отношенията си с "Булгаргаз" и частни компании да вземат договорените количества газ

12:29 | 04.01.22 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Има реална опасност след изтичането на клаузи от договора на "Булгаргаз" с Азербайджан споразумението между двете страни да бъде преустановено, смята бившият енергиен министър Делян Добрев. Пред Нова ТВ той коментира, че в ГЕРБ имат информация, че Азербайджан е изпратил писмо, с което предупреждава за тази опасност, и допълни, че ще поиска енергийната комисия в Народното събрание да се поинтересува от казуса.

Според Добрев има голям частен интерес към доставките на газ от Азербайджан. Ако "Булгаргаз" загуби този договор, договорените количества ще бъдат взети от частни компании, каза още той, но не даде подробности накъде са насочени неговите подозрения. "Има си служби в тази държава, те ще намерят истината", каза той.

Преди празниците изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов потвърди пред bTV, че има писмо от Азербайджан, с което се настоява за съдебни действия срещу виновните за изтичането на конфиденциалната информация. Той каза, че при това положение изпълнението на договора може да бъде "затруднено".

Заради ситуацията от газовата компания се обърнаха към ДАНС, за да изясни откъде се е появил течът на информация.

Бившият енергиен министър изказа и хипотезата, че договорът на "Булгаргаз" е изискан от новото правителство и направи намек, че именно по този начин части от него са изтекли в медиите. Целта според него е да бъде фалирано държавното дружество. "Оборотите на "Булгаргаз" са милиарди", каза още той.

Добрев коментира, че е ясно кой пръв публикува клаузите от договора във Facebook - "един самозван енергиен експерт, който никога не е работил в сектора". Бившият енергиен министър отказа да посочи името му, но допълни, че ДАНС може да го попита откъде има тази информация.

Преди дни от Българската газова асоциация (БГА) публикуваха писмо относно цената на газа, в което се съдържа чувствителна информация за договора на "Булгаргаз" с Азербайджан. Това стана причината от газовата компания да се оплачат пред ДАНС за проблема.

Добрев отхвърли обвиненията, че предишните управляващи не са направили достатъчно за изграждането на IGB, откъдето България да получава изцяло договорените обеми природен газ от Азербайджан. Според него проблемът е в мениджмънта на компанията ICGB, който не се справя с управлението на проекта.

Информацията в договора е умишлено "изпусната", за да създаде напрежение в газовия сектор, съгласи се и един от лидерите на "Демократична България" Атанас Атанасов. "Това трябва да се провери. Затова има Държавна агенция "Национална сигурност", която има над 2000 служители и харчи около 100 млн. лева на година от българския данъкоплатец", каза той.

Става въпрос за умишлена провокация, която цели дестабилизиране в енергетиката, допълни той. Атанасов коментира още, че секторът генерира периодични кризи и посочи, че премиерът Кирил Петков неправилно е насочил своите критики към енергийния регулатор, вместо да очаква информация от "Булгаргаз" защо поскъпва природният газ от 1 януари.

"Иван Иванов (председател на КЕВР - бел. ред.) е изключително почтен човек и висок професионалист", категоричен беше Атанасов и определи съмненията, че оглавяваната от него комисия участва в саботаж срещу правителството, като "абсурдни"

Атанасов е категоричен, че предишните управляващи са заложили "мини" в енергетиката, които трябва да бъдат разчистени.

Според него у нас са били защитавани руските интереси и липсата на диверсификация на доставките в момента е причината за повишаването на цената на газа у нас. Цените се увеличават заради напрежението в Украйна и руският президент Владимир Путин "използва енергийните си лостове за натиск към европейската общност", коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 8 rate down comment 0
Стоян Петров
преди 2 години
Зайо Байо, не знаеш че проекта се бави дори от италианска страна, защото част от съоръженията бяха поръчани там и наистина се забавиха. Аз не исках да пиша, че газпром корумпира тотално и повсеместно но ти ме провокира, това е истината. газпром плаща и бави колкото може, защото само надвзетите от България суми се измерват в милиарди. Нищо не му пречи да доплати и неустойките на гръцките и италианските фирми. Дотолкова корумпира и купува политици и бизнесмени, че на търга за увеличение на тразнзита през *** и ТАНАП с 10 млрд кубически метра(азерска газ) през август 2021, не се яви нито един кандидат от Европа. В частност ДАНС, ГДБОП, и прокуратурата можеха да запитат Булгаргаз защо, ама не!? Та така не се сърдя, че руснаците си гледат интереса, питам само (и отговор не чакам) с нашият какво става?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Ох, празна главо, бюджетът на една организация само за заплати явно отива, според теб. Аман от ба.й га.ньовци, ша знайш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 5
vzhekoff
преди 2 години
Мене друго ме впечатли. ДАНС с 2000 души имала бюджет 100 млн. Пада се по има няма 50'000 на човек на месец, ако приемем, че не дават пари за нищо друго. Т'ва е малко над 4К на човек на месец със все данъци, осигуровки, дмс-та, 13-ти заплати, извънреден труд и к'вото още там се сетиш... Нещо не звучи никак реалистично.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 0
redcretin
преди 2 години
Ето какво се случва, когато кражбите в една държава са прекалено големи и прикрити от политическата върхушка. Да познаем кой ще плати цената ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
Зайо Байо
преди 2 години
Бави се от гръцка страна. Какво ще направят в случая ДАНС и ГДБОП? Вземи се запознай как участва България в проекта и кой го строи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 2 години
Как така? Има огромен интерес към азербайджанският газ, а към "най-евтиният руски тръбен газ" няма? Гледах предаване в една от телевизиите в което на въпросът защо интерконекторът с Гърция не е построен 12 години, експертът" от ИТН Хиновски през смях итвърна, че "газпром си брани интересите. Та затова аз питам(риторично), а ДАНС, ГДБОП и прокуратурата чии итереси бранят? Да не би да бранят интересите на Доган и Шиши?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още