IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Антикорупционната комисия откри нарушения при покупката на тестове за учениците

Определени фирми са били облагодетелствани, заради което материалите от проверката са изпратени в Прокуратурата

14:48 | 04.01.22 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) установи редица нарушения при покупката на бързите антигенни тестове за учениците и реши да изпрати материалите от проверката си в Прокуратурата. Това става ясно от съобщение на институцията.

Комисията се сезира по случая на 9 декември след медийни публикации за допуснати нарушения при избора на изпълнители на договора. В хода на проверката са изискани документи, снети са сведения от министъра на здравеопазването в служебния кабинет Стойчо Кацаров и от министъра на образованието Николай Денков, който заема същия пост и в коалиционното правителство, оглавявано от Кирил Петков.

По случая са разпитани още и заместник-министри на здравеопазването, началника на кабинета на ведомството, както и членовете в комисиите за обществените доставки и представителите на търговски дружества, участвали в процедурата.

Събрани са данни за промяна на условията по процедурите на етап подписване на договор, след извършена оценка и класиране на участниците.

Установено е още, че определени търговски дружества са били толерирани и определени доставки са били забавени, в резултат на което са били облагодетелствани фирми и това е довело до ощетяване на бюджета на Министерство на здравеопазването.

В началото на декември учениците от 1 до 4 клас се върнаха присъствено в клас, след като беше одобрено да бъдат правени тестове за коронавируса два пъти седмично. От Министерството на образованието и науката обясняваха, че предстои връщането и на останалите ученици, но посочиха, че това ще стане, когато здравното министерство осигури достатъчно тестове. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
а ти какво държа , та не успя да се докопаш и ти до далаверката ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
penman
преди 2 години
Щом Стойчо беше министър, не може да е другояче. Преди доста години успя да изкласи за доктор, но почти не работи като такъв, а веднага се впусна в политиката, първо шеф на общинския съвет на Дупница (доста имаше да се приватизира, най-голямото фармацевтично предприятие беше там), а после в София като зам.министър в крадливото правителство на Иван Костов. После му направиха НПО, уж да защитава пациенти, а всъщност лобираше за спонсорите си. Въобще където има далавера - там е Стойчо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още