IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Втори пореден ден на ръстове на Wall Street, S&P 500 отново счупи рекорд*

Инвеститорите продължават "ралито на Дядо Коледа", водени от оптимизъм и залози, че икономиката ще преодолее ръста в броя новозаразени с коронавирус

17:24 | 04.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Основните борсови индекси на Wall Street отбелязват ръстове за втори пореден ден, след като показателите Dow Jones Industrial Average и S&P 500 достигнаха нови рекордни стойности на затваряне на първия търговски ден за 2022 г. в понеделник, пише CNBC.

Бенчмаркът Dow отчита ръст от 275,43 пункта, или 0,75%, до 36 860,49 пункта, отбелязвайки рекорд в рамките на търговията. Широкият измерител S&P 500 също бележи рекорден ръст в рамките на деня, добавяйки 14,19 пункта към стойността си до 4810,75 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite отстъпва със 72,18 пункта, или 0,46%, до 15 760,25 пункта.

Тази седмица инвеститорите, продължавайки да разчитат на възхода от звездната 2021 г., залагат на това, че икономиката може да преодолее скорошния ръст в броя новозаразени. Сред ранните печеливши във вторник са компаниите в енергетиката и икономиката, въпреки че САЩ докладва за над 1 млн. новозаразени в понеделник.

Ценните книжа на Halliburton поскъпват с близо 6%, след като цената на суровия петрол нарасна, а Morgan Stanley ревизира прогнозата си за акциите на компанията.

Акциите на круизните компании продължават да се възстановяват, като тези на Carnival, Norwegian Cruise и Royal Caribbean поскъпват с по над 2%. Цените на акциите на казината и на авиокомпаниите също нарастват – книжата на Wynn поскъпват с 0,07%, а тези на Las Vegas Sands с около 1%. Акциите на United, Delta и American поскъпват с между 1-2%.

"Смятаме, че има още потенциал за движение в посока нагоре за акциите въпреки силния ръст до момента“, написаха капиталови стратези от JPMorgan, начело с Мислав Матейка, в своя бележка във вторник. "Става ясно, че новият вариант е по-лек спрямо предишните“, допълват експертите. „Продължаваме да виждаме ръст в печалбата и вярваме, че общите прогнози за 2022 г. отново ще се окажат твърде ниски“, казват още стратезите.

Книжата на Ford Motor поскъпват с над 6%, след като тази седмица производителят на автомобили откри поръчките на новия си електрически пикап F-150 Lightning, които преди това бяха прекратени поради твърде голям интерес. Компанията също така заяви своите планове да удвои своето производство до 150 хил. годишно.

Акциите на Apple добавят 0,14%  към цената си ден, след като оценката на компанията за кратко стана надхвърли 3 трлн. долара.

Постигнатите рекорди в понеделник бяха записани след завършването на силна 2021 г. миналата седмица. Индексът S&P 500 е нараснал с близо 25% през цялата година, а показателите Nasdaq Composite и Dow също отбелязаха силни ръстове.

"Оптимизмът относно глобалния икономически растеж и възстановяващата се от средата на декември инерция на приходите продължи да се увеличава и в първия ден от новата година“, каза главният инвестиционен стратег в Leuthold Group Джим Полсън. “Тези акции, които са най-тясносвързани с подобрения икономически растеж, се представиха най-добре в понеделник, но бяха придружени от секторите на новата ера, включително тези на технологиите и комуникациите“, допълни Полсън.

Във вторник предстои да бъде публикуван докладът за новите работни места в САЩ. Данните от него се следят и от Фед, тъй като те може да сигнализират за стегнат пазар на труда. Предстои да бъде публикуван и индексът на мениджърите по поръчките.

"Добре познатото „рали на Дядо Коледа“ приключва във вторник. Добрата новина е, че изглежда сякаш индексите ще отбелязват ръстове през тези седем бичи дни“, каза Раян Детрик от LPL Financial. “Когато тези дни се отбелязват спадове, тогава трябва да се тревожим, затова сега имаме една грижа по-малко“, довърши експертът.

* Към 17:05 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:21 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още