IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Б. Рашков: Между 30 и 40% от парите за строежа на АМ "Хемус" са отивали към ГЕРБ

Сложните конструкции с изтичането на пари, отпуснати за магистрали, са от 2018 г., посочи вътрешният министър

18:03 | 04.01.22 г. 2
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: АПИ</em></p>

Снимка: АПИ

От средствата, които са отделяни за строителството на отделни лотове на АМ "Хемус", не всички са отивали за самото строителство. При авансовото превеждане на някои от фирмите, представили се като строители на магистрали, са отделяни между 30 и 40 процента от тях, които са се насочвали към една политическа партия. Прокуратурата поиска да ѝ я кажа и аз им я казах днес – това е политическа партия ГЕРБ.

Това обяви вътрешният министър Бойко Рашков пред медиите, цитиран от БТА, след като два часа беше разпитван в Софийската градска прокуратура заради негово изказване в интервю за БНР, в което заяви, че знае къде са отишли парите предназначени за строителството на АМ "Хемус".  

По делото за пране на пари, предназначени за строежа на магистралата, до момента има един обвиняем – Борислав Колев, който е задържан за постоянно в ареста.

По думите на Рашков задача на прокуратурата е "да докажат, че тези пари окончателно са били получени от представители на тази политическа партия“. За вътрешния министър „няма никакво съмнение, че това е пътят на парите“.  

Изтичането на пари, отпуснати за магистрали, не е от вчера, каза още Рашков и потвърди, че това се е случвало още от 2018 г. Той поясни, че тези сложни конструкции са направени по времето на ГЕРБ.

Бойко Рашков посочи още, че е заявил на прокурора, който е водил разпита му, че няма доверие на държавното обвинение.

"И съм напълно убеден, че ако кажа конкретни факти и задълбоча съвсем, тази информация ще отиде към Борисов, а той, нищо чудно, в един момент да стане мишена на самата прокуратура", коментира вътрешният министър.  

Рашков добави, че прокуратурата не е обърнала внимание на няколко други материали, приключени от МВР и изпратени със становище да се образува досъдебно производство.

"От началото на декември до днешен ден нямаме отговор от прокуратурата взела ли е решение и какво е то", обясни вътрешният министър.  

На въпрос дали се страхува, че прокуратурата ще предприеме действия спрямо него заради това, че разкрива пред медиите информация от разследването Бойко Рашков заяви, че не се страхува, „защото за мен истината относно този случай, който съм дефинирал като "престъплението на века", е нещо много по-важно, отколкото моята лична сигурност", подчерта министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 5
evlogi
преди 2 години
Станаха 30-40% сега, вече не са всичките...Още едно две ходенета до прокуратурата и може да се окаже,че ГЕРБ даже са довнасяли...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
petyob
преди 2 години
нека видим колко ще има прибрани "на топло", останалото са приказки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още