IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустрията за чипове се задъхва без кадри

Недостигът на достатъчно квалифицирани работници е проблем на сектора в целия свят

12:56 | 08.01.22 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg</em></p>

Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg

Най-големите производители на чипове се борят за работници, за да изпълнят заводите за милиарди долари, които изградиха по целия свят в отговор на недостига на полупроводници, пише Wall Street Journal.

Намаляващото предлагане на квалифицирани работници от години тревожи ръководителите на компании за чипове. Сега това притеснение е засилено от глобалния недостиг на работна ръка, от подхранваното от пандемията търсене на всичко дигитално и от напреварата между правителствата за засилване на позициите им в производството на чипове, твърдят представители на индустрията.

Много индустрии се борят с недостиг на хора. Въпреки че производителите на чипове имат предимство, тъй като процесите им са сред най-автоматизираните, високотехнологичното оборудване, ползвано в заводите им, все пак изисква квалифицирани работници, които да го ползват. Мащабът на експанзията, която се случва в момента, създава изключително търсене на персонал, често в нишови области.

„Определено сме във война за таланти“, твърди Джим Кунмен, изпълнителен вицепрезидент на ASML Holdings, която произвежда инструменти за създаване на полупроводници.

Новите фабрики за чипове се нуждаят от хиляди инженери, завършили колеж, за да могат да работят. Техниците наблюдават и управляват производствения процес, а изследователите помагат за създаването на иновации във видовете чипове и начините за производството им.

Intel обеща да направи инвестиции за над 100 млрд. долара в заводи за чипове в САЩ и Европа през следващите години. Taiwan Semiconductor Manufacturing, Samsung Electronics и други също имат големи планове за експанзия.

Само в Съединените щати до 2025 г. ще бъдат добавени около 70 хил. до 90 хил. служители спрямо нивата от 2020 г., за да се отговори на най-важните нужди от работна сила за очакваното разширяване, сочи доклад на компанията за управление на таланти Eightfold.ai. По-амбициозната експанзия, която да направи САЩ независими от чуждестранни доставки, за каквато призовават някои конгресмени, ще повиши бройката до 300 хил. допълнителни работници, разкрива още проучването.

В Тайван, глобален производител на чипове, пропастта между наличния и необходимия персонал е най-голямата от шест години според 104 Job Tank. Доклад на платформата от август прогнозира, че средният месечен недостиг на работници в индустрията за чипове е около 27 700 души, или с 44% повече спрямо преходната година. Средните месечни заплати в производството на полупроводници нараснаха до най-високото си ниво от повече от десетилетие, допълва докладът.

“Проблемът с недостига на таланти стана още по-сериозен, главно поради увеличаването на търсенето“, твърди Яо-Уен Чан, декан на Колежа по електротехника и и компютърни науки към Националния университет на Тайван. „Не съм оптимист, че можем напълно да разрешим този проблем“.

Кунмен от ASML твърди, че нуждите от персонал на нидерландската компания се очаква да растат с 10% и повече годишно, за да може тя да продължи да отговаря на бума на търсенето на нейните инструменти, което е свързано с новите заводи за полупроводници, които изникват по света.

Последна актуализация: 10:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още