IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви шансове има Силвио Берлускони да стане президент на Италия?

Въпреки тежкото си политическо минало, 85-годишният бивш премиер получава подкрепата на крайнодесни формации

21:25 | 10.01.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Силвио Берлускони. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Силвио Берлускони. Снимка: Архив Ройтерс

85-годишният Силвио Берлускони планира да се кандидатира за президент на Италия, пише в анализ The Wall Street Journal. Той управлява Италия като премиер в продължение на три мандата, а след това беше съден за укриване на данъци и корупмпиране на политици, припомня изданието.

През последните години звездата на Берлускони помръкна на фона на вълната от млади популисти и антисистемни партийни лидери, които превзеха политическата сцена на Италия. Така властната преди време партия Forza Italia има под 10% одобрение в проучванията на общественото мнение.

Силвио Берлускони, които все още има проблеми с правосъдието, както и здравословни проблеми, след като преболедува тежко коронавируса, има амбицията да се завърне в политиката. На пръв поглед тази цел изглежда непостижима за една от най-спорните фигури в италианската политика - би било безпрецедентно, ако човек с такъв "товар" заеме поста, като едно от делата му е за подкуп в размер на 3 млн. евро за сенатор.

 Но начинът, по който се провеждат изборите за президент може да поднесе изненада.

Италианският президент се избира за мандат от седем години чрез таен вот с гласовете на повече от 1000 парламентаристи и представители на местната власт. По Конституция всеки италианец, навършил 50 години, може да се кандидатира за президент.

Един от знаковите избори в страната беше през 1992 година. Тогава Оскар Луиджи Скалфаро получи едва 6 гласа в първия тур и по не повече от 30 гласа в следващите 14 гласувания. В крайна сметка партиите в страната приеха неговата кандидатура са компромисна и на 16-тото гласуване той беше избран със 700 гласа.

Анализаторите са скептични, че Берлускони може да повтори този резултат. За да бъде избран, трябва да няма нито един кандидат, който да събере 2/3 от гласовете в първите три тура на гласуването. Победа за него на такъв етап е доста нереален сценарий предвид факта, че ще се нуждае от широк кръг център-ляво политици, които не крият антипатиите си към бившия премиер.

Вероятно единственият кандидат, който може да бъде избран в първите гласувания е Марио Драги. За по-малко от година на поста премиер на Италия, бившият президент на Европейската централна банка (ЕЦБ) направи много дългооглагани реформи, някои от които са нужни на страната, за да получи около 200 млрд. евро от ЕС за възстановяване на икономиката от пандемията.

Преди месец Драги коментира, че правителството може да продължи без него като премиер, допълвайки, че е "един дядо в услуга на държавата". За много наблюдатели това е заявка на 74-годишният Драги да се кандидатира за президент. Официално той отказва коментар.

Правителството на Драги има широко парламентарно мнозинство, но пък не е ясно дали ще може да получи също толкова широка подкрепа като кандидат за президент.

Силвио Берлускони влезе в политиката през 1994 година и беше много добре познат сред италианците като медиен магнат и собственик на футболния клуб "Милан". Засега лидерите на две от най-големите крайнодесни партии в Италия - Джорджия Мелони ("Братя на Италия") и Матео Салвини ("Лигата"), заявиха, че подкрепят Берлускони за поста, който е с чисто представителни функции, но в някои случаи може да има решаваща роля.

На този етап обаче не е много ясно как останалите членове в националистическите формации ще гласуват за Берлускони.

Президентът е гарант за спазването на Конституцията на страната, дава мандат за съставяне на правителство и има право на вето за номинация на министри. В последните години често се налага  президентът да търси компромиси при решаването на политическите кризи, обхванали страната.

Серджо Матарела, чийто мандат изтича, например на няколко пъти имаше съществено присъствие през 2018 година например той блокира назначаването на икономически министър, който настояваше Италия да се откаже от еврото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
дълговете тръгнаха яко нагоре след като дойде сорросоидният човек на МВФ Марио Монти ... *** попрочети малко ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
korn
преди 2 години
Един големите в занаята. Потопи Италия в дългове, които не могат да се изплатят през следващите сто години, но италианците си поживяха, а той най вече. Колко кораби с кока изшмърка Дон Силвио и колко пичета разпори, само Марадона може да се сравнява с него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
Forza Silvio , avanti ! Тоя е много по достоен от всичката глобосоросоидна сганн дето управлява днес ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още