IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възходящата новогодишна инерция приключи за технологичните акции на Wall Street

Ford оглави S&P 500, след като акциите на концерна поскъпнаха с над 12% на фона на старта на продажбите на електрически пикап F-150 Lightning

23:15 | 04.01.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Въпреки че основните щатски борсови индекси приключиха сесията  без единна посока, Dow отчете ръст, подкрепен от оптимизма сред инвеститорите, които се опитват да преценят кои акции най-много ще се възползват от икономическото възстановяване през тази година, съобщава CNBC.

В същото време продължаващото увеличение на доходността по държавните облигации карат трейдърите да изоставят технологичните акции, което хвърля сянка върху представянето на Nasdaq.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Аverage напредна с 0,59% до 36 799,45 пункта.

Широкият измерител S&P 500 записа спад от 0,06% до 4793,53 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite се понижи с 210,08 пункта, или с 1,33%, до ниво от 15 622,72 пункта.

Във фокуса на пазара попаднаха икономическите данни от САЩ. Показателят за фабричната активност в САЩ не успя да отговори на очакванията на анализаторите в края на 2021 г., отразявайки разтеглените във времето срокове за доставка и цените, които противоречат на иначе стабилната картина на търсенето. Индексът на фабричната активност на Института за управление на доставките (ISM) за декември се понижава до 58,7 пункта, записвайки най-ниското си ниво от януари 2021 г., спрямо 61,1 пункта, отчетени през предходния месец.

Инвеститорите обърнаха внимание и на последните данни за американския пазар на труда. Рекордните 4,5 милиона американци са напуснали работа през ноември, докато броят на свободните работни места остава по-голям от нормалното, което подчертава продължаващият отлив на пазара на труда в САЩ. Ръстът в броя на напусналите работните си места американци се различава по темп в различните отрасли, като делът на прекратилите своя трудов договор достига 3%, което се равнява на нивото, отчетено през 2000 г. В същото време броят на свободните работни места се понижава до 10,6 млн. броя спрямо ревизираните в посока нагоре 11,1 млн. броя места от октомври, според данни на Министерството на труда.

Трейдърите реагираха и на изказването на управителя на Фед Минеаполис Нийл Кашкари, който заяви, че подкрепя идеята за две увеличения на лихвите през тази година, с което централната банка на САЩ трябва да се противопостави на рисковете, породени от ускорената инфлация. „Предложих две увеличения на лихвите през 2022 г., защото инфлацията беше по-ускорена и по-устойчива, отколкото очаквах“, заяви Кашкари, цитиран от Bloomberg.

щатски щатски

Книжата на Tesla изтриха над 3,9% от стойността си, въпреки че в неделя (2 януари) концернът обяви рекордни доставки за последното тримесечие.

Цената на акциите на Apple се понижи с малко над процент, след като пазарната капитализация на производителя на iPhone надхвърли в понеделник 3 трлн. долара. По този начин компанията успява да утрои своята оценка през последните четири години.

Книжата на Microsoft, Nvidia и Adobe поевтиняха съответно с 1,54%, 2,65 на сто и 1,55%.

Ford се озова на върха на S&P 500, след като акциите му прибавиха над 12% към стойността си на фона на старта на продажбите на електрически пикап F-150 Lightning.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа нарасна съответно до 1,649% и 2,061 на сто.

Доларовият индекс отчете ръст от 0,07 на сто до 96,28 пункта.

При търговията с петрол цената на Брент нарасна с 0,6% до 79,46 долара за барел, докато тази на американския лек суров петрол WTI записа подобен ръст до 76,50 долара за барел.

От своя страна златото поскъпна с 0,8 на сто до 1814,60 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още