IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кацаров: Нямам представа за какви злоупотреби говори КПКОНПИ

Процедурата за купуването на тестове за учениците беше опорочена, каза бившият зам.-министър на здравеопазването Димитър Петров

11:27 | 05.01.22 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Казусът с тестовете за учениците е удобен повод за уронване на престижа и името ми. Това заяви пред bTV бившият служебен здравен министър Стойчо Кацаров.

Преди дни стана ясно, че Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) е установила данни за корупция при поръчката за купуването на тестовете за коронавирус за учениците. Комисията за противодействие на корупцията установи редица нарушения при покупката на бързите антигенни тестове за учениците и реши да изпрати материалите от проверката си в Прокуратурата.

Днес по bTV Стойчо Кацаров заяви, че няма представа за какви злоупотреби говори антикорупционната комисия.

"Истинската причина да се прави опит да се урони името ми е свързана с няколко големи столични болници и най-вече – с детската болница. Това е истинската причина", каза Кацаров. 


 
Бившият здравен министър добави, че още преди да се проведе поръчката за тестовете, депутат от ГЕРБ е заговорил за злоупотреби. "Той навя съмнения за корупция още преди да е обявена тази поръчка", каза Кацаров.
 
"Това е атака, чиято крайна проекция е президентът Румен Радев. Другата линия е икономическа. За детската болница има платени 10 млн. лв., без да е извършена никаква дейност, без законово основание да се платят тези средства и до този момент не са предприети никакви действия за разкриване на истината около този случай. Ето ви 10 млн. причини да бъда атакуван аз, да бъде атакувано управлението на служебното правителство", допълни Кацаров.
 
Той обясни, че МС е определил бюджет за тестовете 12 лв. на бройка за 1,5 млн. теста.
 
"Ние купихме 4,7 млн. теста – три пъти повече за същите пари. Три пъти по-ниска цена е постигната по време на поръчката", каза Кацаров.
 
"Те имат всички документи, цялата документация е представена на прокуратурата. Ако сме правова държава, не аз трябва да посочвам. Прокуратурата трябва да ги посочи", каза Кацаров.

Междувременно по Нова телевизия бившият зам.-министър Димитър Петров, който неочаквано беше освободен от длъжността си малко преди края на мандата на второто служебно правителство, коментира, че процедурата за купуване на тестове за учениците е била опорочена. Той обясни съмненията си относно обществената поръчка. Тя е била разделена на четири отделни, заложени са съмнително високи цена на брой тестове и са нарушени процедурите в самото министерство.

„Участвах в крайната фаза в прехвърлянето на тестовете от МЗ към МОН. Бях по-скоро наблюдател. Не мога да обвинявам никого. Това е работа на други органи. Моята реакция дойде заради това, че процедурата беше опорочена и забавена и тестовете не бяха доставени навреме”, обясни той.

По думите му цялата система на образованието е била поставена в неведение. „Самият министър Денков беше подведен на няколко пъти”, каза още Петров.

Според него умишлено е била заложена висока цена за тест.

„Днес Кацаров казва, че са взети 3 пъти повече тестове от това, което е заложно. Средната цена за тест е 3 лв., а бяха заложени 8 лв.”, обясни още бившият зам.-министър на здравеопазването.

На въпрос дали смята, че министерството е толерирало „наши“ фирми за купуването на тестове, Петров заяви следното: „Не мога да говоря за МЗ изцяло. Мога да говоря за хора, участвали в процедурата. Има няколко проблема. Първият е защо за едни и същи неща имаше четири процедури, а не една? Появиха се странни фирми, които досега не са се занимавали с търговия на медицински изделия  и са регистрирани преди 2-3 месеца. Вторият проблем е защо процедурите не се водят от съответния зам.-министър, а бяха поверени изцяло в ръцете на шефа на кабинета Лилия Чорбанова. Това не е нейно задължение”, коментира Петров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още