IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Косово забрани добиването на криптовалути заради липсата на ток

Заради евтината електроенергия през годините добиването на криптовалути в страната е много широко разпространена дейност

12:11 | 05.01.22 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Заради недостига на електроенергия Косово забрани добиването на криптовалути, съобщава Ройтерс. Страната изпадна в най-тежката енергийна криза от десетилетия, след като се оказа, че производствените мощности не достигат.

Заради недостига в края на годината в страната беше обявено извънредно положение, въведен е и режим на тока. Много компании и домакинства в страната си купиха електрогенератори, за да се справят с кризата, припомня още агенцията.

Сега министърът на икономиката и енергетиката Артане Ризваноли забрани и добивът на криптовалути, който е силно енергоемка дейност, за да пести енергия. "Всички правораздавателни агенции ще спират тази дейност в сътрудничество с институциите, които ще идентифицират мястото, където се добиват криптовалути", заяви министърът.

Ниската цена на тока в последните години насърчи много младежи в Косово да се препитават именно от добива на електронните пари. Един от тях разказва пред Ройтерс, че плаща 170 евро на месец сметка за електроенергия, а парите, които печели от добива на криптовалути, са средно 2400 евро на месец.Тази дейност е много популярна в северните части на страната.

Но сега заради аварии производството на въглищните централи е ограничено и на правителството се налага да внася скъпа електроенергия. Вносът покрива около 40% от потреблението на електроенергия в страната.

В края на годината правителството обяви извънредно положение в страната заради енергийната криза, което позволи редица ограничения в потреблението. Енергийната компания Kosovo Energy Distribution System (KEDS) например въведе режим на тока 2х2 часа.

Косово разчита на лигнитните въглища като основен енергоизточник, макар че това е едно от най-замърсяващите производства. Страната с население от 1,8 млн. души обаче е една от най-богатите на лигнитни въглища в Европа.  Секторът получава сериозна субсидия от правителството и домакинствата плащат към 0,06 евро за киловатчас, тоест една от най-ниските цени в Европа.

През миналата зима средната цена на електроенергията достигаше 70 евро за мегаватчас, изчислява и премиерът на страната Албин Курти. Днес вносът излиза около 515 евро за мегаватчас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 0
Solar Power
преди 2 години
Теб какво те притеснява,че някой си ползва ток и си го плаща ? Ако искам да се топля с *** у дома и да плащам по 2000 лв. ток си е мой проблем стига да го плащам :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
abdul
преди 2 години
даже бих казал, че криптовалутите са ЕДИНСТВЕНАТА измама... друга няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 5
penman
преди 2 години
Криптовалутите са една измама на която трябва да се сложи край!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
mrynmryn
преди 2 години
И шведите имаха подобно предложение преди месец-два. Чудно кога и други ще ги последват. В Китай го забраниха също.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 4
abdul
преди 2 години
мораториум на криптовалутите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
petyob
преди 2 години
ами ние какво правим- с мораториумът на тока субсидираме копането, т.е. всички като държава плащаме на тарикатите да печелят ?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още