IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Hyundai се вдъхнови от метавселената, ще създава екосистема за „метамобилност“

Производителят ще разработва „умни фабрики“, където хората ще работят дистанционно, и автоматизирани лични транспортни устройства за хора с увреждания

16:55 | 05.01.22 г. 1
<p>
	Главният изпълнителен директор на Hyundai Чунг Юй-сун. <em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Главният изпълнителен директор на Hyundai Чунг Юй-сун. Снимка: Bloomberg L.P.

Южнокорейският автомобилен концерн Hyundai Motor Co. предвижда интерактивно и отчасти виртуално бъдеще, което нарича „метамобилност“, където различни роботизирани устройства взаимодействат с хората, за да предоставят широк спектър от услуги за мобилност - от автоматизирано индивидуално транспортиране до дистанционно управление на роботи в „умни“ фабрики, пише Ройтерс. 

Ръководителите на Hyundai, водени от главния изпълнителен директор Чунг Юй-сун, представиха новата визия по време на пресконференция на годишното изложение за потребителска електроника в Лас Вегас CES.

Hyundai очаква да използва своя растящ опит в роботиката и изкуствения интелект, за да изгради бъдеща мрежа за мобилност, която свързва хората от реалния свят с обекти и задачи във виртуалния свят.

Концепцията е свързана с така наречената метавселена, термин, въведен преди 30 години от автора Нийл Стивънсън в романа „Снежен крах“, но който привлече внимание наскоро, когато американската компания Facebook промени името си на Meta Platforms Inc. Отнася се до споделени виртуални среди, до които хората имат достъп чрез интернет и които могат да използват виртуална или разширена реалност.

Hyundai предложи няколко примера за това как може да свърже метавселената и реалния свят. Един от тях е когато превозното средство може да се трансформира в работно пространство или в стая за развлечения, която включва платформа за триизмерни игри. Концернът предлага и т.нар. „умна“ фабрика, в която хора извън съоръжението ще могат да управляват дистанционно намиращите се в него роботи, взаимодействащи с други машини и с продуктите в завода.

Друга възможност представляват автоматизираните лични транспортни устройства за хора с увреждания или за лица, които искат да поддържат социална дистанция по време на пътуване.

За да може всичко това да се превърне в реалност и да работи, автомобилният производител заяви, че изгражда т.нар. екосистема за мобилност на нещата, която ще свързва модулни роботизирани платформи за извършване на различни услуги за мобилност.

Един такъв модул, наречен Plug & Drive, или PnD, представлява роботизирана платформа с едно колело, която комбинира интелигентно управление, спирачна система и окачване с електрическо задвижване на колелото, камери и лайдарни сензори за автоматизирана работа.

За по-големи логистични задачи и други услуги за мобилност, Hyundai може да обедини четири PnD модула, включително едно приложение, което се сдвоява с куче робот, наречено Спот.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 2 години
новата мода за ***.... сега ако ми обяснят как ще си с увреждания в метавселената?...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още