IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Автомобилният пазар в Германия се свива през 2021 г. заради недостига на чипове

Общо за цялата година са продадени 2,62 млн. превозни средства на най-големия автомобилен пазар в Европа

22:34 | 05.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Продажбите на автомобили в Германия спадат през миналата година до най-ниското ниво за страната от поне 1990 г., тъй като кризата с доставките на чипове осуетява надеждите за възстановяване от пандемията от коронавирус, пише Bloomberg.

Регистрациите на нови автомобили се свиват с 27% през декември, съобщи в сряда германския регулатор KBA, с което продажбите за цялата година достигат 2,62 млн. броя. Това е с 10% по-малко спрямо 2020 г., когато появата на Covid-19 принуди много концерни да затворят фабриките си и задържа купувачите далеч от шоурумите.

германия германия

Автомобилните производители от Volkswagen AG до Stellantis NV се надяват, че недостигът на полупроводници постепенно ще отшуми през тази година, но предупредиха, че доставките ще останат ограничени през първата половина на 2022 г. Производителят на луксозни коли Mercedes-Benz, собственост на Daimler AG, заяви по-рано тази седмица, че ще запази работна група, която търси облекчаване на всички проблеми с доставките, заплашващи производството.

Цифрите за пазара в Германия са в съответствие с данните в края на годината за региона. Регистрациите на нови автомобили в Испания се понижават с почти една пета през декември, докато продажбите в Италия се свиват с повече от една четвърт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още