IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow Jones отписа близо 400 пункта при първия си спад за 2022 г.

Инвеститорите се готвят за по-агресивна политика от Федералния резерв

23:45 | 05.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Основните щатски индекси регистрираха рязък спад в сряда, а Dow Jones записа първото си понижение за 2022 г. на фона на очакванията на Wall Street за по-затегната парична политика от САЩ, предава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average приключи деня със спад от 392,54 пункта на ниво от 36 407,11 пункта. Широкият измерител S&P 500 се понижи с 1,94% до ниво от 4700,58 пункта. Технологичният показател Nasdaq Compsite отбеляза най-голямата си еднодневна загуба от февруари м. г., като спадна с 3,34% и приключи деня на равнище от 15 100,17 пункта.

Инвеститорите бяха под влиянието на протоколите от последното заседание на Федералния резерв, които показаха, че Фед обмисля да намали програмата си за изкупуване на облигации скоро след повишаването на лихвите по-късно тази година.

Американската централна банка сигнализира, че може да бъде по-агресивна и в повишаването на лихвите.
„Участниците като цяло отбелязаха, че предвид индивидуалните им прогнози за икономиката, трудовия пазар и инфлацията, може да е оправдано по-скорошно и по-бързо повишаване на лихвите от първоначалните им очаквания“, стана ясно от протоколите.

След публикуването им доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа нарасна до 1,698%, а тази по 30-годишните облигации се повиши до 2,093%.

Компаниите от технологичния сектор понесоха най-тежкия удар, тъй като повишаването на доходността накара инвеститорите да пренебрегнат спекулативните акции с висока стойност.

Книжата на всички големи технологични компании се озоваха на червена територия наред с Oracle, Cisco Systems и Intuit. Цената на акциите на Salesforce намаля с 8,2% след понижаването на рейтинга им от UBS. Банката понижи рейтинга и на книжата на Adobe, след което те поевтиняха със 7,1%. Цената на акциите на производители на чипове като Advanced Micro Devices и Nvidia се понижи с около 5%. Marvell изгуби 4,8%.

Книжата на Honeywell, General Electric и Caterpillar поскъпнаха леко на фона на разпродажбите на пазара.

Bank of America повиши рейтинга на книжата на Pfizer, отбелязвайки, че печалбите на компанията от ваксината срещу COVID подкрепят акциите ѝ. В сряда цената им нарасна с 2%.

В макроикономически план ADP съобщи в сряда, новооткритите работни места са нараснали с 807 хил. през декември, което е над два пъти повече от очакванията на Dow Jones за 375 хил. Данните обаче се отнасят само до средата на декември, т.е. преди новата вълна на случаи и притеснения заради COVID

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се понижи с 0,09% до 96,18 пункта. Еврото поскъпна с 0,24% до 1,131 долара, а паундът е нагоре с 0,16% до 1,355 долара. Спрямо йената щатските пари поевтиняха с 0,03% до 116,11 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола се повиши, продължавайки ръстовете си, въпреки договореното повишаване на добива от ОПЕК+ през февруари. Контрактите върху международния бенчмарк Брент поскъпнаха с 1,22 долара до 81,22 долара за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI са нагоре с 1,32 долара до 78,31 долара за барел.

Американските фючърси върху златото поскъпнаха с 0,2% до 1818,50 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още