IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близо 1/3 от капацитета на "Турски поток" е свободен за 2022 г.

"Газпром Експорт" подписа 4-годишен договор за доставка на газ с турската Botas

13:52 | 06.01.22 г. 3
<p>
	<em>Трасето на &quot;Турски поток&quot;. Графика: &quot;Газпром&quot;</em></p>

Трасето на "Турски поток". Графика: "Газпром"

Свободният капацитет на "Турски поток" за 2022 година е 9,75 млрд. куб. метра, а проектната мощност на газопровода е 31,5 млрд. куб. метра. Това става ясно от публикация на ТАСС във връзка с подписан нов договор за доставка на руски природен газ за Турция.

В края на годината "Газпром Експорт" е подписала нов четиригодишен договор за доставка на газ в Турция с държавната Botas. Обемите по него са 5,75 млрд. куб. метра годишно. Турската компания обаче е само един от партньорите на "Газпром Експорт" в Турция - общият обем на доставките за страната надхвърля 16 млрд. куб. метра годишно.

В периода 2012-2017 година във връзка с либерализацията на турския газов пазар още четири частни компании сключиха дългосрочни договори за покупка на руски природен газ.

В средата на декември от "Газпром" съобщиха, че се водят преговори с турската страна за увеличаване на доставките. Това е напълно възможно предвид останалите недоговорени количества по "Турски поток". 

От началото на 2020 година Турция вече получава природния газ директно от Русия по дъното на Черно море - чрез газопроводите "Син поток" и "Турски поток". Преди това голяма част от договорените количества минаваше през територията на България.

Проектната мощност на "Син поток" е 16 млрд. куб. метра. Гаязопроводът беше въведен в експлоатация през 2002 година и също не е използван в пълния си обем, макар че има дни в които доставките почти достигат проектната мощност. Това се случва, когато Турция не може да получи договорените количества газ от Иран, посочват от "Газпром".

С пускането на "Турски поток" се смени и входната точка на руския природен газ за България - страната ни вече получава оттам договорените количества. От тази есен през България и "Балкански поток" руският природен газ достига и до Унгария и Хърватия.

Русия настоява за сключване на дългосрочни договори за доставка на газ в Европа, за да може да гарантира и стабилността на своя газов сектор. Европейските компании обаче предпочитат да разчитат на пазарно определяни цени, които в моменти на криза обаче достигат рекордни нива. На 21 декември 2021 година например цената на спот доставките в Европа достигна ниво от 180 евро за мегаватчас. 

Но когато търговията е спокойна, Европа е в печеливша позиция. По изчисления на Международната агенция за енергетика освобождаването на цената на газа е спестило 70 млрд. евро на европейците в последните 10 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 2
mick
преди 2 години
При тия цени можем и от Гърция да купуваме и пак ще е висока цената. Високите цени на газа са резултат от натиска на ЕС газа да се плаща по формула на база европейска борсова цена. Преди беше на база петрол.. Та проблемът е ЕС и калпавите управници, не е Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
korn
преди 2 години
Турция купува газ и от Иран. Има ли някой друг освен нас в Европа или по света който купува газ само от Русия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
zelka007
преди 2 години
ем що така комшиите нещът рассиянски газ ... ?! ... кво му е ... ?! ... нали според форумната легенда от форумните газовици тва е най-еффффтиния газ в света ... по-еффффтино е само безплатното ... :))) ... не я разбират турците търговията , требе да четът форума на инвестора , некакси сега са неинформирани и правят ошибки ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още