IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опитът на Путин да контролира миналото следва модела на Си Дзинпин

Цензурата върху историята в двете страни е съществена част от вътрешната репресия

15:17 | 08.01.22 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

"Който контролира миналото, контролира бъдещето; който контролира настоящето, контролира миналото." Джордж Оруел пише това в края на 40-те години на миналия век, но откъсът от „1984” (класическата антиутопия на прочутия английски писател - бел. прев.) е идеално описание на това как лидерите на Русия и Китай, Владимир Путин и Си Дзинпин, се отнасят към историята, пише Гидиън Рахмън за Financial Times.

В последните дни на 2021 г. и руското, и китайското правителство предприеха драстични действия, за да цензурират погледът към историята в своите страни. И в двата случая решението да се „контролира миналото“ изпраща мрачен сигнал за бъдещето.

Върховният съд на Русия затвори „Мемориал”, организация, основана през последните години на Съветския съюз, за ​​да записва и пази паметта на жертвите на сталинизма. В Хонконг местните университети се поклониха на централното правителство на Китай, премахвайки от кампусите статуи в памет на клането на площад Тянанмън през 1989 г. През десетилетията след деколонизацията си през 1997 г. Хонконг беше бастион на свободата на словото в рамките на Китайската народна република, но тази ера вече окончателно приключи.

Закриването на „Мемориал” се усеща като повратна точка за цяла Русия. При цялата бруталност на путиновия режим, Русия доскоро позволяваше значително повече възможности за политическо несъгласие, отколкото Китай. Противниците на Путин демонстрираха масово по улиците през 2012, 2019 и 2021 г. Този вид открита критика към Си Дзинпин отдавна е немислима в континентален Китай.

Отношението към историята на двете страни също е различно. Портрет на Мао Дзедун, лидер на комунистическата революция в Китай, гледа към площад Тянанмън, а статуите му са поставени в кампуси в Пекин и Шанхай. Но за да видя статуя на Йосиф Сталин в Москва, трябваше да посетя парка със социалистически паметници, където намерих каменна глава на бившия съветски диктатор.

През 2017 г. самият Путин откри паметник на жертвите на сталинизма в Москва и поднесе цветя. Главният оперативен директор на „Мемориал” приветства този жест. Но сега прокурорът по делото, което обяви организацията извън закона, се оплаква, че тя „ни кара да се разкайваме за съветското минало, вместо да помним славната му история“.

Наблюдателите в Русия гледат на затварянето на Мемориал като умишлен ход към китайски нива на цензура и контрол. Александър Баунов от московския център „Карнеги” каза пред Ню Йорк Таймс: „това е истинска промяна към китайския подход спрямо историята“, в който „грешките“ на Мао или Сталин се признават, но се третират като дребни петна в иначе славни периоди. Григорий Явлински, опозиционния политик ветеран, твърди, че това е преломната точка между авторитаризма и тоталитаризма.

Последна актуализация: 02:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 5 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 2 години
Пидеругил гнусничък, ти наясно ли си с каква антиваксърска пропаганда се занимаваше RT в Германия. И пидеругил наясно ли си колко е гнусничка, главната редакторка на тази телевизия "Главный редактор RT Маргарита Симоньян назвала смешной независимость стран бывшего СССР:"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 2 години
По повод събитията в Казахстан, ще ви запозная с мнението на еди руски депутат(Единна русия, партията на путин) : "Депутат-единоросс Олег Матвейчев заявил, что недовольные 40-летним правлением Назарбаева должны страдать, а их жены должны быть изнасилованы. Правда вскоре удалил публикацию, сказав, что всегда резко реагирует на человеческое горе." Самият пост бе още по-ценичен, с едни палки знаете къде, но не може да се копира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 4
korn
преди 2 години
Русия все още не е като Китай, дано политиците им се осъзнаят и се завърнат към белите цивилизовани държави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 4
korn
преди 2 години
Стига дрънка глупости бе, в САЩ, ЕС и другите бели държави все още имаме няква демокрация и свобода и всеки може да говори квото си иска по нето и в медиите. Такива като теб и Вовата сте жив пример. Ако България беше като Китай до сега да сте в лагерите или изчезнали безследно. Много сте дразнещи но ако ви избием, няма да има разлика между нас и азиатските катуни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 8
дядя Вова
преди 2 години
Хапчетата. Редовно. RT нали откриха филиал в Сърбия, да предава на немски - пак ги баннаха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 8
alex8712
преди 2 години
Що пишеш глупости? Няма проблем за медии, НПО и тн на чужда издръжка да си работят в САЩ и целия Запад - иначе пропагандата на RT нямаше да се лее свободно по YouTube, Facebook и собствени телевизии в съшия тоя Запад. Трябва обаче да обявяват финансирането си. Виж обаче, в Китай и васалната му Русия даже и това не може - закриват и малкото останали независими медии, независимо дали са с чуждестранно финансиране или не.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 7
markov
преди 2 години
Интересно ми е само имате ли норма за пускане на соросойдни бълвочи на ден? В САЩ не може да има медии, НПО и т.н. на чужда издръжка. И това от писачите на тази статия се приема за нормално. Ако обаче В Китай или Русия по същия почин забранят чуждото финансиране се почва с булвочите за диктатура и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още