IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Екоминистърът: Възможен е справедлив енергиен преход за България

В ход е законодателна инициатива, за да се гарантират действащи планове за управление на речните басейни и наводненията, каз екоминистърът

19:15 | 06.01.22 г. 2
Екоминистърът: Възможен е справедлив енергиен преход за България

Възможен е справедлив енергиен преход за България. Това заяви Борислав Сандов, заместник министър-председател по климатични политики и министър на околната среда и водите, в интервю за Роселина Петкова за рубриката "Made in Green" по Bloomberg TV Bulgaria.

„Част от въглищните райони могат да се превърнат в нови индустриални зони, свързани със стартъпи. По-важно е отсега да се работи за тях. Част от хората, които ще излязат от въгледобива, може да бъдат рано пенсионирани, други - да работят в сферата на рекултивацията на същите тези терени“, посочи вицепремиерът.

Що се отнася до вноса на отпадъци в България, екоминистърът припомни, че служебното правителство е направило промени, с които част от този внос е бил ограничен. „Засили се контролът по границите, с което се установи и нелегален внос“, каза той.

Сандов се обяви и за ограничаване на пестицидите в подкрепа на пчеларството в България.

От 1 януари България е без действащ план за управление на речните басейни, без действащ план за управление на риска от наводнения, както и без действаща морска стратегия, коментира Сандов. Той поясни, че мерките, които са заложени при наводнения или тези за управление на речните басейни, чийто срок изтече в края на миналата година, не действат. В ход е законодателна инициатива, за да се гарантира, че ще имаме действащи такива планове, допълни той.

Според вицепремиера таксономия за зелени инвестиции е най-горещият политически въпрос в рамките на ЕС. По негово лично мнение таксономията, касаеща инвестициите в трансформация и постигане на целите за зелена енергия, най- вече по отношение на нисковъглеродна икономика, би следвало да се насочат към вече действащи решения, а не към преходни, които са много спорни като ядрената енергетика или природният газ.

Цялото интервю вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:17 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
bgMan
преди 2 години
Няма такова нещо като "справедлив енергиен преход". Дотук се видя много добре. Опитват се пак да ни накарат да повярваме в съществуването на "дядо мраз" докато всъщност целта е да се повиши цената на енергията колкото се може повече за да се намали потреблението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
То всичко е възможно.Теоретично е възможно дори и България да стъпи на Марс преди Мъск.Трудната част е да се направи възможното реално..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още