IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов иск цели да подведе Facebook под отговорност за смъртта на охранител

Твърди се, че убийството на Дейв Ъндърууд от антиправителствени екстремисти е резултат от заговор, създаден в социалната мрежа

10:41 | 07.01.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Nick Otto/Bloomberg</em></p>

Снимка: Nick Otto/Bloomberg

Съдебен иск, подаден през тази седмица, има за цел да подведе под отговорност компанията майка на Facebook за убийството на федерален охранител през 2020 г., което е поредното усилие да се оспори защитата, предоставена на уебсайтовете, които хостват съдържание, създадено от потребителите.

В жалбата срещу Meta Platforms Inc Анджела Ъндърууд Джейкъбс заявява, че убийството на брат ѝ Дейв Ъндърууд от антиправителствени екстремисти е резултат от заговор, създаден във Facebook. Според федералните прокурори брат ѝ е бил застрелян от мъж, който е пътувал до Оукланд, Калифорния, с намерението да убие федерални агенти, пише The Wall Street Journal.

В иска се твърди, че мъжът се е свързал с друго лице във Facebook, преди да пътува до Оукланд. Двамата мъже „са се свързали чрез инфраструктурата на групите на Facebook и използването на алгоритми, проектирани и предназначени да увеличат ангажираността на потребителите", се казва в иска.

Говорител на Facebook заяви, че исковете са без правно основание. В миналото компанията е заявявала, че е работила с правоприлагащите органи по случая. Говорителят добави, че компанията е забранила повече от 1000 „милитаризирани социални движения“ от своята платформа. Предполагаемият стрелец и неговият съучастник не се признават за виновни по обвиненията, свързани с убийството.

Искът, подаден във Върховния съд на окръг Аламеда в Аламеда, Калифорния, е поредният от серия опити за пробив на широката правна защита, която технологичните компании имат, в които се твърди, че комуникацията в техните платформи е причинила вреда. За разлика от издателите на вестници и книги, интернет компаниите като Facebook са защитени от федерален закон от 1996 г., раздел 230 от Закона за неприкосновеност на комуникациите, който ги предпазва от отговорност като сайтове, които приемат и пазят съдържание, създадено от потребителите.

В последните месеци законодателите обсъждат потенциални промени в закона, включително ограничаване или отмяна на защитата от отговорност, тъй като някои политици са обезпокоени от разпространението на съдържание, което смятат за вредно.

През миналата година The Wall Street Journal публикува поредица от статии, основани на вътрешнофирмени документи на Facebook, които показват до каква висока степен компанията знае за недостатъците на своята платформа и колко често не е имала желание или възможност да ги отстрани. Американските сенатори проведоха изслушвания във връзка с констатациите на медията, а Facebook заяви, че оспорва заключенията, направени на базата на документите, и че иска нови регулации, които да създадат „стандартни правила за интернет".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
zelka007
преди 2 години
не е точно така , по-скоро е някой , който е подарил нож на психически лабилен екземпляр , и на опаковката е написал упътване за кой и къде , ако го наръгаш , ще получиш лайкчета ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
petyob
преди 2 години
по тази логика, тоз който продате нож, с който се извърши убийство ще бъде осъден, че не го е направил безопасен :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още