IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е договорила внос на две нови лекарства срещу коронавируса

Здравните власти не изключват преминаване към онлайн обучение отново

10:58 | 07.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

България е договорила и е готова да внесе двете нови специално разработени за борба с коронавируса лекарства. Единият препарат е разработен от Pfizer, другият от Merck. От двата препарата ще получим общо 50 хил. опаковки. Това заяви зам.-здравният министър Георги Йорданов по Нова телевизия.

По думите му страната ни е в подножието на пика на новата COVID вълна. Поддържаме плато в последните дни, тъй като имаме 5000-6000 нови случая на ден. В София COVID леглата са заети на 60%.

„Общите проучвания показват, че омикрон протича по-леко. Това означава, че повечето болни ще се лекуват в домашни условия. В тази връзка предвиждаме да увеличим броя на COVID  зоните”, обясни той.

Йорданов коментира и дали ще има затягане на мерките при още по-голям брой заразени. „За съжаление, вероятно ще се премине към онлайн обучение. Ще следим стриктно училищата. Децата разнасят вируса и заразяват родителите си”, заключи той.

Проф. Доброслав Кюркчиев, началник на лабораторията по клинична имунология в болница "Свети Иван Рилски", призова да се фокусира вниманието върху това как се прекарва забояването, а не какъв е броят на заразените след ваксиниране. По думите му всички данни показват, че Т-клетъчният имунитет не е променен срещу омикрон вариантът.

Промяната в ефикасността на имунния отговор е около 20% спрямо първия вариант на коронавируса, а спрямо бета и делта вариантите почти не се наблюдава промяна, каза по БНТ специалистът.

Според него трудно може да се каже какво ще е влиянието на омикрон върху хората, които не са ваксинирани, защото данните от изследванията са от страни с висок процент на ваксинация, където се наблюдава силно разпространение, но по-леки симптоми. Кюркчиев призова да не се сравняват имунитетите от това дали си ваксиниран, или си преболедувал коронавируса. 

Той е против носенето на маски на обществени места и нова блокада. "Разумното е да се вземат медицински мерки срещу коронавируса, каквато е ваксинацията, но локдаунът не е медицинска мярка", каза Кюркчиев.

Ще се знае за нови COVID мерки пет дни предварително, заяви по bTV Весела Кондакова, зам.-министър на културата и част от новия Национален пандемичен комитет, който заседава за първи път вчера.

Общо 5525 са новите случаи на коронавирус у нас за последните 24 часа. Положителни са 14,4% от направените 38 427 теста, показват актуализираните данни на Единния информационен портал към полунощ.

Активните случаи са 121 178 - рекорден брой от началото на пандемията.

Най-много са новите случаи в София - 1906, следват областите: Варна - с 519, и Бургас - с 474 новоинфектирани.

В болница се лекуват 4790 души, 509 са в интензивно отделение. Новопостъпилите в болнично заведение са 603. От тях близо 83 на сто не са ваксинирани.

Като излекувани за 24 часа са отчетени 1684 души, починали са 72.

От починалите 97,22% не са били ваксинирани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още