IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Успокояването на пазара в Европа отново насочва танкери с газ към Азия

САЩ отчитат рекорден износ на втечнен газ през декември заради голямото търсене в Eвропа

20:00 | 07.01.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Терминал за втечнен газ. Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Терминал за втечнен газ. Снимка: Bloomberg LP

Охлаждането на газовите пазари в Европа е пренасочило два танкера с втечнен газ от САЩ към Азия, съобщава Ройтерс, позовавайки се на свои източници. На 21 декември 2021 година на една от водещите борси в Европа - TTF, цената на природния газ достигна рекордните 180 евро за мегаватчас и това стана причина 10 танкера с газ да сменят дестинацията си - от Азия към Европа.

В края на месеца цената падна под нивата от 70 евро на мегаватчас, но търговията да остава много волатилна.

Според анализатори търсенето на природен газ в Азия ще се повиши през януари и това ще направи конкуренцията с Европа още по-голяма. В момента пристанищата във Великобритания, Нидерландия и Белгия са в очакване на 30 танкера с втечнен газ, от които поне 13 са от САЩ. 

В момента цената в Азия е по-висока и това кара американските компании да пренасочват доставките. В последния месец на 2021 година повече от половината от износа на газ от САЩ е бил насочен към Европа, спрямо около 37% в предходните месеци на годината.

През декември и износът на американски втечнен газ е бил рекорден - 7,15 млн. тона, показват данни на Refinitiv. Това е с 16% повече спрямо декември 2020 година. Предишният рекорд беше записан през май 2021 година, когато американските компании изнесоха 6,51 млн. тона втечнен газ.

В момента добивът на газ в САЩ надвишава с 10% потреблението, заради което остават достатъчни свободни количества за износ, допълва още Ройтерс. Но в същото време през 2021 година няма отворена нито една нова инсталация за втечняване на газа, въпреки че има доста проекти в процес на разработване.

През последните години инвестициите в този сектор намаляха, заради задълбочаване на конфликта между САЩ и Китай, както и заради ниските цени на природния газ през 2020 година, когато пандемията от коронавируса сви потреблението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:12 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
aldy
преди 2 години
ИнтересА клати фесА. Нищо лично, само бизнес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още