IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SPARK ще става публична компания

Дружеството за споделяне на електромобили привлича капиталов ангажимент за 30 млн. евро от GEM

15:04 | 07.01.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: компанията</em></p>

Снимка: компанията

SPARK Technologies, компанията, която предоставя услугата за споделена електромобилност SPARK в Литва, България и Румъния, е подписала споразумение с GEM Global Yield LLC SCS, базиран в Люксембург фонд за алтернативни инвестиции, за капиталов ангажимент в размер на 30 млн. евро.

GEM се ангажира да осигури на SPARK финансов ресурс за записване на акции в размер до 30 млн. евро за срок от 36 месеца след публично листване на акциите на SPARK Technologies. SPARK изцяло ще контролира времето и, с определени условия, размера на всяко отделно усвояване. Няма ограничения в минималния размер или брой на усвояванията, става ясно от прессъобщение на компанията. 

Във връзка с възможността за записване на акции при публично листване SPARK ще издаде варанти към GEM, даващи право в срок от три години след датата на публичното листване на компанията да бъдат закупени акции в размер до 4% от капитала на SPARK. Цената на упражняване на варантите ще е равна на тази при първоначалното публично листване на SPARK. Ефективното упражняване на тези варанти ще представлява допълнителен финансов ресурс за дружеството. 

При успешна реализация на публичното листване средствата ще бъдат използвани за навлизане на нови пазари в ЕС, значително увеличение на клиентската база и автопарка на услугата, както и бъдещо развитие на софтуерната ѝ платформа. Засега не става ясно на коя борса ще се листне дружеството, нито пък има подробности за емисията и времето, в което ще се стъпи на борсата.

„Сделката с GEM ни помага да осигурим финансиране, с което да продължим да удвояваме растежа си всяка година, да продължим да увеличаваме автопарка ни и да навлизаме на нови пазари. Осигуреният капитал при листване на голяма европейска фондова борса ни позиционира много добре в момент, когато предстои сериозно развитие на компанията”, коментира Нериус Дагилис, главен изпълнителен директор и председател на борда на директорите на SPARK Technologies.

SPARK Technologies е компания за споделяне на електрически автомобили и към комента има автопарк от над 1500 електромобила, като оперира изцяло през мобилно приложение в няколко европейски града: София, Пловдив, Букурещ и Вилнюс. Към днешна дата услугата има над 250 хил. потребители.  

Global Emerging Markets (GEM) e фонд за алтернативни инвестиции с капитал от 3,4 милиарда долара и офиси в Париж, Ню Йорк и Насау (Бахамските острови). GEM управлява диверсифициран портфейл от инвестиции, фокусирани върху развиващи се пазари, и е извършил над 480 трансакции в 70 държави.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още