IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Биткойнът стигна най-ниското си ниво от септември

Дигиталната валута е поевтиняла с 40% спрямо рекордната си цена от 69 хил. долара

15:52 | 07.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Поевтиняването на биткойна през последните седмици продължава и в петък, като цената му спадна под 42 хил. долара до нива, невиждани от септември 2021 г., съобщава Bloomberg.

Най-голямата криптовалута поевтиня с 4,9% за последните 24 часа до 41 008 долара, с което бележи спад от около 40% спрямо рекордния връх от близо 69 хил. долара, достигнат на 10 ноември.

Етерът, втората по големина криптовалута, поевтиня с 9% до най-ниското си ниво от 30 септември.

И двете дигитални валути, както и други, сред които Binance Coin, Solana, Cardano и XRP, са с по над 10% надолу през последните 10 дни, сочат данни на CoinGecko.

Криптовалутите поевтиняват, след като протоколът от срещата на Федералния резерв през декември, публикуван в сряда, сигнализира за възможност за по-ранно и по-бързо от очакваното увеличаване на лихвените проценти, както и за потенциално свиване на баланса.

„Намерението на Фед да свие баланса през първото тримесечие на 2022 г. е основната причина за тези разпродажби“, казват стратезите на Fundstrat в бележка от четвъртък. „За съжаление, няма признаци да се появи подкрепа, преди да се достигне най-ниското ниво от септември 2021 г. от 39 753 долара, което може да доведе до достигане на дъното от май-юли миналата година“.

Биткойнът поскъпна с около 60% миналата година, представяйки се по-добре от други класове активи поради причини като институционално приемане, защита от инфлацията и диверсификация на инвестициите. Той обаче изпитва трудности през последните седмици на фона на волатилен период за финансовите пазари. Ускоряващата се инфлация кара централните банки да затягат паричната политика, заплашвайки да намалят подкрепата за ликвидността, която засили ръста на редица активи.

„Докато криптопазарът узрява, можем да видим големи криптоактиви като биткойн и етер все по-често да се движат в тандем с традиционните пазари, включително с държавните ценни книжа“, коментира Бен Каселин, ръководител на проучванията и стратегиите в криптоборсата AAX.

Безредиците в Казахстан, където се преместиха значителен брой от операциите по добив на криптовалути след забраната им в Китай и които вече са засегнати от енергийните проблеми в страната, също са причина за поевтиняването, казва Тод Моракис, съосновател на доставчика на финансови продукти JST Capital.

Хешрейтът на биткойн – мярка за изчислителната мощ на мрежата, спадна до 176 млн. терахаша в четвъртък от рекордните 208 млн. на 1 януари, сочат данни на Blockchain.com.

Въпреки това има признаци за потенциално възстановяване. Според Хейдън Хюс, главен изпълнителен директор на платформата за социална търговия Alpha Impact, неговата клиентска база се „трупа бързо“ в Азия сутринта, макар че има силно предпочитание към етера, а не към биткойна.

През уикенда, когато ликвидноста често е малка и засилва ценовите движения, има риск цената да поеме както нагоре, така и надолу.

Ако цената на биткойна спадне под 42 хил. долара, ситуацията „може да стане грозна“, тъй като стойност под 36 хил. долара е възможна цел, казва Антони Тренчев, съосновател на криптокредитора Nexo. Той добавя, че биткойнът е издържал на двумесечния период на консолидация в диапазона 30-40 хил. долара от май до юли миналата година и повторение на тази история „не може да бъде изключено, тъй като затягането от страна на Фед остава популярен сценарий“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още