IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как ще се развие изкуственият интелект през 2022 г.?

Етичните въпроси, свързани с новите системи, все още нямат отговори

12:29 | 09.01.22 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;SeongJoon Cho/Bloomberg</em></p>

Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Машините стават все по-умни и по-умни с всяка година, но изкуственият интелект тепърва трябва да отговори на еуфорията около него, която създадоха някои от най-големите технологични компании в света, пише CNBC.

Изкуственият интелект може да се справя особено добре в тясноспециализирани задачи като играенето на шах, но все още не може да прави повече от едно нещо достатъчно качествено. Едно седемгодишно дете има много по-голям интелект от която и да е от днешните системи с изкустен интелект например.

„Алгоритмите с изкуствен интелект са добри в подхода към отделни задачи, или задачи, които включват малка степен на променливост“, твърди Едуард Грефенстет, изследвател в Meta AI, преди известна като Facebook AI Research.

“Въпреки това реалният свят включва значителен потенциал за промяна, динамика, която не можем да уловим в рамките на нашите алгоритми за обучение, което води до крехът интелект“, допълва той.

Изследователите започнаха да показват, че има начини за ефективно адаптиране на методите за обучение на изкуствения интелект към променящата се среда и задачи, което води до повее стабилност, посочва Грефенстет. Той вярва, че ще има повече промишлени и научни приложения на такива методи, които ще доведат до „забележителни скокове“ в напредъка.

Въпреки че изкуственият интелект трябва да извърви дълъг път, преди да бъде постигнато нещо, наподобяващо нивото на човешкия интелект, това не спира компании като Google, Facebook (Meta) и Amazon да инвестират милиарди долари в наемането на таланти в тази сфера, които потенциално могат да подобрят всичко – от търсачките до гласовите асистенти, така че да ги пригодят за т.нар. метавселена.

Антропологът Бет Синглър, който изучава изкуствения интелект и роботите в Университета на Кеймбридж, коментира, че твърденията за ефективността и реалността на изкуствения интелект в пространствата, които сега се наричат метавселена, ще станат по-често срещани през 2022 г., тъй като в областта се инвестира все повече, а обществото започва да разпознава „метавселената“ като термин и концепция.

Синглър също така предупреждава, че през 2022 г. може „да се дискутира прекалено малко“ ефектът от метавселената върху „идентичността, обществата и правата“.

Гари Маркъс, учен, продал стартъп за изкуствен интелект на Uber и в момента изпълнителен председател на фирмата Robust AI, твърди, че най-важните пробиви в изкуствения интелект през 2022 г. вероятно ще са такива, каквито светът по-скоро не очаква.

„Цикълът от лабораторно откритие до използването на практика може да отнеме години“, посочва той, допълвайки, че в областта на дълбокото обучение все още има да се извърви дълъг път. Дълбокото учене е област на изкуствения интелект, която се опитва да имитира активността в словете неврони в в мозъка, за да научи как да разпознава сложни модели в данните.

Маркъс вярва, че най-важното предизвикателство пред изкуствения интелект в момента е „да намери добър начин да комбинира цялото огромно световно знание в областта на науката и технологията“ с дълбокото учене. В този момент „дълбокото учене не може да се справи с цялото това знание и вместо това продължава да се опитва и опитва да научи всичко от нулата“, посочва той.

„Прогнозирам, че ще има напредък по този проблем тази година, който в крайна сметка ще бъде трансформиращ към това, което нарекох хибридни системи, но ще минат още няколко години, преди да получим големи дивиденти от това“, допълва Маркъс. „Нещото, което вероятно ще видим тази или следващата година, е първото лекарство, в чиято разработка изкуственият интелект ще играе съществена роля“.

Последна актуализация: 10:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 2
0pk
преди 2 години
Ще затъпее успоредно с цялото човечество :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
Shadow1
преди 2 години
Че то кога важните въпроси са били отговорени преди да се случи някое велико откритие? Ако има такъв случай напишете статия за него понеже аз не се сещам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
aldy
преди 2 години
Като няма достатъчно естествен интелект, как ще има добър изкуствен интелект? Кой ще го измисли и настрои, ако няма достатъчно акъл в черепухата? С днешната поголовна отрицателна селекция във всички аспекти на живота, където се пробутват и издигат най-вече послушници, а не талантливи и кадърни хора, катастрофата е програмирана. В най-лошия случай с най-лош и опасен ИИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 5
дядя Вова
преди 2 години
Как ще се развие изкуственият интелект през 2022 г.? >> Ще му дадат пряк достъп до броя на ваксинираните и умрели от Ковид. Но, само за тия, които не са ваксинирани. Ще му дадат и пряка линия с Дж. Псаки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още